• LIFE&STYLE

    Έρευνα σοκ- Τα χαρακτηριστικά των πρώην μας κληρονομούνται στα παιδιά μας

    • NewsRoom


    Μπορούν τα παιδιά να πάρουν χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους συντρόφους της μητέρας; Κι όμως οι επιστήμονες τώρα λένε πως μπορούν. Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς, οι προηγούμενοι ερωτικοί σύντροφοι ενός είδους μύγας επηρέασαν τους απόγονους τους. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, του Πανεπιστημίου New South Wales της Αυστραλίας, τα δείγματα αυτά φανερώνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

    Tόσο καιρό θεωρούσαμε ότι το DNA των απογόνων μας επηρεαζόταν μόνο από τα γονίδια της μητέρας και του πατέρα και καμιά φορά κάποιου μακρινού συγγενικού προσώπου. Το εντυπωσιακό όμως της έρευνας αυτής είναι, πως τα παιδιά πολύ πιθανόν να παίρνουν χαρακτηριστικά και από τους προηγούμενους συντρόφους της μητέρας τους. Αυτή η θεωρία, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα με τον όρο που της είχε δώσει ο Αριστοτέλης ” Τηλεγόνεια”. Γι’ αυτό το λόγο στην Αρχαία Ελλάδα απέφευγαν να παντρεύονται διαζευγμένες γυναίκες και απέτρεπαν και εκείνους που ήθελαν να το κάνουν.
    Το πείραμα που έγινε στις μύγες έδειξε ότι το μέγεθος των απογόνων τους μπορεί να επηρεαστεί από το μέγεθος του προηγούμενου συντρόφου. Αυτό εξηγούν, μπορεί να συμβαίνει και εξαιτίας των χημικών συστατικών που βρίσκονται στο αντρικό σπέρμα τα οποία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν πως ακόμη και ένα ωάριο δεν γονιμοποιήθηκε από το συγκεκριμένο σπέρμα, όταν αυτό θα γονιμοποιηθεί είναι πολύ πιθανό να φέρει και ιδιότητες από το πρωταρχικό σπερματοζωάριο πριν την γονιμοποίηση του. Το πείραμα ακόμη έδειξε ότι το μέγεθος του απογόνου της μητέρας επηρεάστηκε περισσότερο από τον πρώτο ερωτικό σύντροφο παρά από τον δεύτερο με τον οποίο συνέλαβε το παιδί.
    Αυτό μπορεί να εξηγεί κιόλας την ασυνείδητη επιλεκτική φύση της γυναίκας όσον αφορά την επιλογή του ερωτικού της συντρόφου, νιώθοντας έλξη πάντα έχοντας στο υποσυνείδητο της το πρότυπου του μελλοντικού πατέρα των παιδιών της. Ακόμη ο καθηγητής  της έρευνας κ. Bonduriansky, τόνισε πως οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι πολύ επιλεκτικές ακόμη και όταν δεν έχουν έτοιμα ωάρια να γονιμοποιηθούν.
    Τέλος αν και πρέπει να γίνουν ακόμη και άλλες έρευνες για να δούμε αν και κατά πόσο ισχύει αυτό και στους ανθρώπους, παρόλα αυτά εκτός από την επιρροή του μεγέθους των απογόνων, και το RNA φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζεται από το σπέρμα των προηγούμενων συντρόφων καθώς το ανδρικό σπέρμα είναι ακόμη περίπλοκο και περιέχει πολλά ακόμη συστατικά και πρωτεΐνες που επηρεάζουν κατά πολύ το γενετικό υλικό του νεογνού.



    ΣΧΟΛΙΑ