• LIFE&STYLE

    Διαμαντής Διαμαντίδης: Ο Έλληνας Κροίσος με τα 4 σπίτια στον Αστέρα – «Four Seasons», που κάποτε μπάρκαρε στα καράβια

    Διαμαντής Διαμαντίδης

    Διαμαντής Διαμαντίδης, εφοπλιστής Delta Tankers Ltd. και Marmaras Navigation


    Σαν σύγχρονος Κροίσος, με ανάκτορα, έργα τέχνης της αρχιτεκτονικής, σε μοντέρνες Σάρδεις, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο Διαμαντής Διαμαντίδης, έγινε πάρα τη θέληση του, μιας και δεν επιδιώκει καμία δημοσιότητα για τον πλούτο ή την ικανότητα του στη ναυτιλία, γνωστός, με την απόκτηση σπουδαίων κατοικιών. Έτσι, 4 έγιναν οι πολυτελείς κατοικίες του στον νέο «Αστέρα» της Βουλιαγμένης – «Four Seasons», με τις μόλις 13 εξαίσιες βίλες. Ξεπέρασε έτσι εκείνον τον Σαουδάραβα πρίγκιπα ιδιοκτήτη της πολυτελούς αλυσίδας ξενοδοχείων «Four Seasons» και 26ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, που θεωρούνταν ότι θα ήταν ο πρώτος και σημαντικότερος αγοραστής τους. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο πλοιοκτήτης που με τις συγκεκριμένες αγορές αλλά και με προηγούμενες εμπορικές του κινήσεις, αφήνει άφωνη και εμβρόντητη την ίδια την  εφοπλιστική κοινότητα, που έχει μάθει να μην εκπλήσσεται εύκολα;

    Ποια είναι η Ριβιέρα μπροστά στον Αστέρα!

    Είναι λένε, όσοι τον ξέρουν, άνθρωπος που δεν επιθυμεί προβολή, εντυπωσιασμούς ή κοσμικότητες. Απρόβλεπτος για τους υπολοίπους, μελετά πάντα καλά την κάθε του επιχειρηματική κίνηση και δεν έχει τη φήμη του σπάταλου, αλλά αντίθετα του ιδιαίτερα προσεκτικού και οικονόμου επιχειρηματία. Ίσως για αυτό έμειναν εμβρόντητοι όλοι εκείνοι που τον είδαν για τις βίλες στον Αστέρα να δίνει ξεχωριστά για τη καθεμιά ποσό γυρω στα 40 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντάς τις στην κατηγορία των ακριβότερων σπιτιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στις σύγχρονες Σάρδεις του Κροίσου που λέγαμε απ’ την αρχή της εξιστόρησης της ζωής αυτού του ιδιαίτερου Έλληνα. Και παρα την κρίση στην Ελλάδα και τις θεαματικές πτώσεις τιμών στα ακίνητα, εκείνος τηρεί την παράδοση των παλιών Ελλήνων εφοπλιστών και αγοράζει συστηματικά γη και εμβληματικές ιδιοκτησίες.

    Οι συγκεκριμένες κατοικίες είναι υπερμεγέθεις με χίλια τετραγωνικά για τα κτίσματα και μεγάλα οικόπεδα, 5-6 στρεμμάτων, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι η φυσική ομορφιά της αττικής ακτογραμμής. Άλλωστε, μετά την πλαζ του «Αστέρα», εκεί, δεσπόζουν οι βίλες των ισχυρών, που φτιάχνουν ένα εγχώριο, ηλιόλουστο και γαλανό Μπέβερλι Χιλς. Στην ακτή από τον Λαιμό μέχρι το Καβούρι διαθέτουν εξαίσιες επαύλεις οι Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης, η Μαριάννα Λάτση, αλλά και οι οικογένειες Μαρτίνου, Δρακόπουλου, Παναγόπουλου. Με αυτήν τη γειτονιά και τη βοήθεια στο να ανεβεί με τις αγορές όλη η αξία της περιοχής, ο κύριος Διαμαντίδης έχασε την χαμηλών τόνων παρουσία που επιδίωκε και τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, που τον είχε ήδη προσέξει με τις δύο δικαστικές διαμάχες που είχε με την τράπεζα JP Morgan και με οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

    Ο δαιμόνιο Πόντιος D.D. που μπάρκαρε στα καράβια για να μάθει τη δουλειά

    Ο αυτοδημιούργητος Διαμαντής Διαμαντίδης, παρά τον κυπριακό ήχο του ονόματος του, μεγάλωσε στην Αθήνα και πήγε σχολείο στην Λεόντειο. Καλός μαθητής, δεν ξέχασε ποτέ το γαλλικό του σχολείο, τους δάσκαλους και τους freres και ανάμεσα στα deal για πλοία και real estate προλάβαινε να είναι χορηγός για την κατασκευή του Μουσείου της Ιστορίας της Λεοντείου που στεγάζεται στο κτίριο της Λεοντείου Πατησίων, ενώ με το  «Ίδρυμα Προποντίς» παρέχει προπτυχιακές υποτροφίες σε αποφοίτους που  σπουδές τους αφορούν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

    Ο ποντιακής καταγωγής Διαμαντής Διαμαντίδης, που διανύει την 7η δεκαετία της ζωής του, σπούδασε, μελέτησε και εργάστηκε στην αρχή, στο Λονδίνο, ως  broker. Αποφασίζοντας να αποκτήσει το πρώτο δικό του πλοίο, μια επένδυση που εξέτασε καλά, έφτασε στο σημείο να μπαρκάρει με τα καράβια,  για να μάθει πως ακριβώς είναι η ζωή, η δουλειά και η πραγματικότητα των θαλασσών, πράγματα που φυσικά του ήταν άγνωστα από τους «Frerηδες» και το City.

    Αποφασισμένος, εργατικός, μεθοδικός και χρωστώντας μόνο στον εαυτό του τον πλούτο του, έχει πλέον  δύο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, τη Marmaras Navigation, με στόλο 26 σύγχρονων φορτηγών πλοίων, και την Delta Tankers, από το αρχικό του ονόματός του, με στόλο 26 δεξαμενόπλοιων.

    Ο  μέσος όρο ηλικίας των πλοίων του στόλου του είναι τα 5 έτη και τα περισσότερα πλέουν – σπάνιο στο καιρό μας!- με ελληνική σημαία! Κατασκεύασε ο ίδιος 22 δεξαμενόπλοια και 16 φορτηγά πλοία, με κόστος περισσότερο από 1 δισ. δολάρια, αλλά πλέον ασχολείται με το να πουλάει τα παλιότερα πλοία του και να αγοράζει νεότερα.

    Τα γραφεία του είναι τα μεγαλύτερα από όσα στεγάζουν ναυτιλιακές στην Ελλάδα και βρίσκονται σε ένα μοντέρνο, ηγετικό στο τοπίο, κτίριο στο Παλαιό Φάληρο, επενδυμένο με μάρμαρο Πεντέλης, με αξία 45 εκατ. ευρώ και με  γυμναστήριο και θέατρο!

    Πέρα από τις άψογες συνθήκες εργασίας που προσφέρει στους εργαζομένους έχει τη φήμη ενός εξαιρετικού αφεντικού, απαρτικού και εργαζομένου 24 ώρες το 24ωρο, αλλά που πληρώνει καλά και εγκαίρως πάντα και αναγνωρίζει τις ικανότητες και την πρόσφορα του καθένα απ τους υπαλλήλους του.

    Λένε ακόμα πως είναι εκρηκτικός χαρακτήρας, δυναμικός, δεν κάνει πίσω, είναι εξουθενωτικός διαπραγματευτής, ξέρει τα τεχνικά των καραβιών του άριστα, δεν διστάζει να μουτζουρωθεί για να φτιάξει με τα χέρια του κάτι, ενώ συχνά κυκλοφορεί ξυπόλητος όταν έχει να κάνει πολλή δουλειά, τόσο απλά όσο οι εργάτες στα ναυπηγεία, πράγμα που ξαφνιάζει τους κουστουμαρισμένους συνομιλητές του, αφού δεν διστάζει να εμφανιστεί έτσι μπροστά τους!

    Τα εμβληματικά ακίνητα και το καμάρι του για την παραγωγή δικού του λαδιού

    Οι νέες βίλες που αγόρασε στον «Αστέρα» δεν είναι τα μοναδικά ακίνητα που έχει αποκτήσει ο Διαμαντής Διαμαντίδης, πάντα κοντά στη θάλασσα που λατρεύει. Με το ταχύπλοο του των 25 μέτρων, συνηθίζει να πηγαίνει τα καλοκαίρια στην Ιο, όπου έχει δημιουργήσει ένα δικό του χωριό δίπλα στο Μαγγανάρι, το οποίο εκμεταλλεύεται τουριστικά.

    Αγόρασε, πρώτα, το ξενοδοχείο όπου έκανε για χρόνια διακοπές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αργότερα αγόρασε όλο τον γειτονικό κόλπο.

    Έχει ακόμα αποκτήσει άλλον έναν ιδιωτικό κόλπο, με τέσσερις πέτρινες βίλες στην εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού, στον Κούνδουρο της Τζιας.

    Έχει ακόμη στον  Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, οίκημα και κτήμα μεγαλύτερο από 1.000 στρέμματα, όλο αμπελώνες, ελαιώνες και βιολογικές καλλιέργειες, που λατρεύει να παρακολουθεί και να επιβλέπει. Μάλιστα κάθε Χριστούγεννα, με περίσσιο καμάρι, στέλνει δώρο σε καλούς φίλους και συνεργάτες που εκτιμά, δικό του λάδι από τους ελαιώνες του!

    Εξαιρετική σε αρχιτεκτονική και τοποθεσία είναι και η παραθαλάσσια κατοικία του στο Λαγονήσι, δίπλα σε εκείνη του Βασίλη Θεοχαράκη. Εμβληματικό πετράδι στο στέμμα των ακίνητων του είναι η θρυλική βίλα στο Πόρτο Ράφτη που ανήκε στην Άννα Γουλανδρή και ζούσε εκεί με το ιερό τέρας του ελληνικού θέατρου, τον σύζυγο της,  Δημήτρη Χορν. Πρόκειται για ένα σπίτι, φτιαγμένο με τις αρχιτεκτονικές αρχές του κινήματος του μοντερνισμού, μέσα σε πλούσια βλάστηση 150 στρεμμάτων. Η προσοχή στη λεπτομέρεια, τα εκπληκτικά στοιχεία διακόσμησης που είχε εμπλέξει η Ντόλυ Γουλανδρή, η δημιουργός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης,  κόβουν, όπως λέγεται, κυριολεκτικά την άνασσά των επισκεπτών. Όταν ο κύριος Διαμαντίδης απέκτησε τη βίλα ήταν 7.000 τ.μ. και μετά την ανακαίνιση της, με σεβασμό και θαυμασμό στην υψηλή αισθητική της δημιουργού της, έμεινε στα 5.000 τ.μ. Η αγορά ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016 και ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης  έδωσε, όπως φημολογείται, περίπου 20 εκ. ευρώ για να αποκτήσει το ακίνητο που πολλοί πλούσιοι Έλληνες επιθυμούσαν.

    Αντίκες αυτοκίνητα, το Ίδρυμα Προποντίς, η οικογένειά του 

    Ο Διαμαντής Διαμαντίδης συλλέγει αυτοκίνητα – αντίκες, που έχουν χαρακτηριστεί ως κομψοτεχνήματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το σημαντικότερο του κομμάτι είναι η φινετσάτη Jaguar XK 120 Roadster του 1952, η οποία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς αυτοκινήτων.

    Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Καραγιαννίδη, που η οικογένεια της είχε εταιρεία τροφοδοσίας πλοίων με έδρα τη Γερμανία.

    Μαζί με τη σύζυγό του αναπτύσσουν φιλανθρωπική δράση, χωρίς δεξιώσεις και φωτογραφίσεις, έχοντας ιδρύσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Προποντίς», με σκοπό την προσφορά στην Παιδεία, στην επιστημονική έρευνα και στις τέχνες.

    Ο Έλληνας Κροίσος έχει  δύο γιους. Ο Πασχάλης Διαμαντίδης, στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, είναι πλέον ο δεύτερος ισχυρός στον όμιλο ως Assistant Manager Director, χαίρει της εκτίμησης των ναυτιλιακών κύκλων για την εργατικότητα του, ενώ θεωρείται πως ο πατέρας του τον προπονεί συνεχώς να αναλαμβάνει όλο και περισσότερες δραστηριότητες, υποχωρώντας ο ίδιος στα μετόπισθεν του επιχειρεί.

    Ο Διαμαντής Διαμαντίδης μαζί με την Μαρία, έχουν έναν γιο που τωρα αρχίζει να δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, δίπλα στον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδελφό του.

    Ο Πασχάλης και οι διάσημες καλλονές

    Ο νεαρός εφοπλιστής Πασχάλης Διαμαντίδης είναι ευειδής, αθλητικός και ευγενής νεαρός άνδρας με αποτέλεσμα, φυσικά, να ασκεί μεγάλη γοητεία στο άλλο φύλο. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ενώ ο πατέρας του τον συμβούλεψε και τον ώθησε να ταξιδέψει ως ναύτης στα πλοία της εταιρείας για να μάθει τη δουλειά, στη κανονικότητα της και όχι στα γραφεία και στα πανεπιστήμια, όπως είχε κάνει ο ίδιος, κάποτε.

    Αποτέλεσμα όλης αυτής της εμπειρίας στάθηκε ο μοναδικός συνδυασμός του καλομεγαλωμενου νεαρού με την σπουδαία μόρφωση αλλά και την αντοχή, την δυναμική, την μαγκιά ας πούμε, του ανθρώπου που ξέρει την ζωή απ όλες τις όψεις.

    Στη γοητεία αυτή της μίξης έπεσε θύμα η πολίτικος καλλονή Εύα Καϊλή, με την οποία ο Πασχάλης Διαμαντίδης είχε μια σχέση την οποία λάτρεψαν να φωτογραφίζουν καιροφυλακτώντας τις εξόδους του ζευγαριού, οι φωτορεπόρτερ.

    Πασχάλης Διαμαντίδης και Έυα Καϊλή

    Άλλη μια σχέση που είδε τα φλας να αστράφτουν του νεαρού εφοπλιστή, ήταν εκείνη με την καλλίγραμμη παρουσιάστρια Έλενα Παπαβασιλείου.

    Στο πλευρό του όμως υπήρξε και η γόνος, επίσης εφοπλιστικής οικογένειας, Ειρήνη Περράκη,  με την οποία η σχέση του νεαρού Διαμαντίδη έγινε θέμα συζήτησης στους κοσμικούς κύκλους της πόλης και που έδειχνε να παίρνει πολύ σοβαρή τροπή, πριν λήξει και ο Πασχάλης αρχίσει να κυκλοφορεί με τη Σοφία Βακάκη, τη διάδοχο του Απόστολου Βακάκη, της αυτοκρατορίας των Jumbo. Με τη Σοφία είχαν αρχίσει να βγαίνουν μαζί, αλλά πως πρόκειται για σχέση έγινε γνωστό όταν πήγαν μαζί σε γάμο στη Μύκονο, πράγμα που οι εφοπλιστικοί κύκλοι θεωρήσαν επισημοποίηση.

    Διαμαντίδης κατά Sotheby’s και Διαμαντίδης κατά JP Morgan

    Ήταν το 2007, που ο Διαμαντής Διαμαντίδης ως λάτρης των σπουδαίων  έργων τέχνης, αγόρασε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Παναγία και το βρέφος» έναντι της ιλιγγιώδους τιμής των 950.000 ευρώ! Η περιπέτεια μόλις άρχιζε!

    Το έργο με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2012, κρίθηκε πλαστό. Η δίκη θεωρήθηκε ιστορική και έμεινε στην ιστορία ως η υπόθεση «Διαμαντίδη κατά Sotheby’s». Ο οίκος Sotheby’s κλήθηκε να καταβάλει «εις ολοκληρίαν καταβολή αποζημίωσης, ύψους 975.000 ευρώ, υπέρ του ενάγοντος».

    Το τέλος, όμως δε γράφτηκε εδώ, μιας και ο Έλληνας εφοπλιστής είχε καταγγείλει πως είχε στην κατοχή και δεύτερο πλαστό πίνακα του Παρθένη, το «Νεκρή φύση μπροστά στην Ακρόπολη». Η υπόθεση παραπέμφθηκε στα βρετανικά δικαστήρια, αφού ο Διαμαντής Διαμαντίδης είχε υπογράψει ρήτρα περί αποκλειστικής αρμοδιότητας των βρετανικών δικαστηρίων.

    Νωρίτερα, τη δεκαετία του ’90, είχε άλλα προβλήματα. Αντίδικος τότε ήταν η JP Morgan. Η υπόθεση αφορούσε επενδύσεις που έκαναν Έλληνες πλοιοκτήτες σε ρωσικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Διαμαντίδης, μετά από συμβουλές της τράπεζας κατά της οποίας είχαν στραφεί και τα αδέλφια Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης. Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι έχασε 40 εκατ. δολάρια και οι Πολέμηδες 280 εκατομμύρια.

    Ο Πήτερ Λιβανός φέρεται να έχασε περίπου 500 εκατ. δολάρια, ενώ στη λίστα ήταν και οι οικογένειες Κολλάκη, Αφεντάκη και Κέδρου.

    Οι Έλληνες πλοιοκτήτες μετά από έναν δικαστικό μαραθώνιο έχασαν την υπόθεση! Παρά τη μεγάλη περιπέτεια ο Διαμαντής Διαμαντίδης δεν πτοήθηκε ούτε απ’ αυτην, ούτε από άλλες επαγγελματικές δυσκολίες που υπήρξαν στο δρόμο του όλα αυτά τα χρονιά της επιτυχημένης δραστηριότητας του. Φαίνεται μάλιστα πως κάθε εμπόδιο του έδινε πολύτιμη εμπειρία και πείσμα να συνεχίσει ακόμα πιο δυνατά, περισσότερο θριαμβικά και ευτυχισμένα σε αντίθεση με τον αρχαίο Κροίσο, που τον παρομοιάσαμε στις αρχές αυτής της ιστορίας. Ίσως γιατί εκείνος, ο αρχαίος, τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας, δεν έχει φτιάξει τίποτα μονός του, ούτε και μπάρκαρε με καράβια για να δει, πως η ζωή πραγματικά γράφει το τέλος με ανέλπιστα σενάρια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζένη Μπαλατσινού – Βασίλης Κικίλιας: Το χρονικό του τέλους μιας σχέσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήνα Κουτσελίνη: Η ιστορία μιας γυναίκας φτιαγμένης από ατσάλι και δάκρυα που δεν κύλησαν



    ΣΧΟΛΙΑ