• LIFE&STYLE

    Business insider: Μαθήματα… μακροζωίας από την Ικαρία

    • NewsRoom


    Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Ικαρία, πραγματοποίησε o ιστότοπος του Business Insider, παρουσιάζοντας ένα βίντεο με ομιλητή το συγγραφέα Dan Buettner, ο οποίος αποκαλύπτει μεταξύ άλλων πως οι κάτοικοι της Ικαρίας ζουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια περισσότερα από τους Αμερικανούς.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στο εν λόγω νησί ζουν μερικοί από τους υγιέστερους και γηραιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

    150205124950-12-twl-ikaria-super-169 discover-villages-armenistis001 ”Εδώ και δέκα χρόνια, ασχολούμαι με μία έρευνα για το National Geographic, η οποία αφορά στα μέρη της γης, στα οποία ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του πλανήτη και το τι κάνουν για να το κατορθώσουν. Το 2008, ταξίδεψα στην Ικαρία, όπου μελέτησα τα ρεκόρ γεννήσεων και θανάτων, με αποτέλεσμα να καταλήξω στο γεγονός πως οι κάτοικοι της Ικαρίας ζουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια περισσότερα από τους Αμερικανούς. Παράλληλα, ανακάλυψα πως υπάρχουν πολύ λίγα περιστατικά καρδιακών παθήσεων και άνοιας. Οι άνθρωποι ζουν πολύ εκεί και οδεύουν κατευθείαν προς το τέλος. Το 90% των τροφών, που καταναλώνουν, είναι φρούτα, ενώ υπάρχουν πολλές πατάτες στην Ικαρία. Οι Ικαριώτες τρώνε επίσης φασόλια, περίπου δυο φορές την εβδομάδα ψάρι και τρεις αυγό, αλλά το βασικό, που μας μαθαίνουν, είναι πώς να κάνουμε το φαγητό, που έρχεται από τη γη, γευστικό, ώστε να το τρώμε κάθε μέρα”, σημειώνει ο Dan Buettner.


    Ikaria-where-you-live-longer-from-PurpleTravel.co_.uk_1 long-life-4_3
    Τι είναι όμως μια Γαλάζια Ζώνη; Με τον όρο, πλέον, αναφερόμαστε σε μια δημογραφική, γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι, που ζουν εκεί, έχουν απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής, και έχει αρχίσει να περιλαμβάνει μεγαλύτερη λίστα τόπων, που διακρίνονται με γαλάζια σημαία. Και γιατί Γαλάζιες; Επειδή οι δύο ερευνητές, που ξεκίνησαν αυτή τη δημογραφική έρευνα, σημείωναν με μπλε χρώμα κύκλους πάνω στο χάρτη, με βάση τα στατιστικά μακροζωίας.

    2009-11_bluezones_comb2_608Οι 5 κορυφαίες γαλάζιες ζώνες αποτελούνται από την Okinawa στην Ιαπωνία, την ιταλική Sardinia, τη Nicoya της Κόστα Ρίκα, την Ικαρία μας και τους προτεσταντικής βάσης Seventh Day Adventists, κατοίκους της Loma Linda στην Καλιφόρνια.

    Βάσει εμπειρικών δεδομένων και παρατηρήσεων, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών διάγουν υγιέστερους και μακρύτερους βίους και σε όλες τις περιπτώσεις εντοπίζονται κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία ίσως μας δώσουν το καλό παράδειγμα για το πώς να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο.

    Τα μυστικά τους;
    • Οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών έχουν ως πρώτη προτεραιότητα της καθημερινότητάς τους την οικογένεια
    • Οι πλειοψηφία τους δεν καπνίζει
    • Η διατροφή τους, με εξαίρεση τη Σαρδηνία με κάποιες μικρές διαφορές, βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση λαχανικών και φυτών
    • Η μέτρια καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς τους
    • Στο σύνολό τους είναι κοινωνικά ενεργά και δραστήρια μέλη, χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό
    • Καταναλώνουν όσπρια διαφόρων ποικιλιών



    ΣΧΟΛΙΑ