• LIFE&STYLE

    Γιατί η μπανάνα οδηγείται σε αφανισμό; Διαβάστε μια μελέτη που θα σας προβληματίσει


    H μπανάνα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Η διατροφική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί επάξια των φρούτο των δρομέων και όχι μόνο. Την ανάγκη αυτή των καταναλωτών θέλησαν να ικανοποιήσουν οι βιομηχανίες τροφίμων, χρησιμοποιώντας την μπανάνα στα δημητριακά, στα μπισκότα, στα ενεργειακά ποτά κ.α.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, στην Ολλανδία, το φρούτο αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο, πριν ο θανατηφόρος μύκητας, oxysporum f.sp. cubense, o οποίος πλήττει τις μπανάνες του εμπορίου, τις οδηγήσει σε αφανισμό.

    Αναμφίβολα, μια πιθανή μείωση της παραγωγής της μπανάνας θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής της, ενώ η πλήρης εξαφάνισή της θα ανάγκαζε τους ερευνητές να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας νέας μπανάνας.

    carl-drougge-social-image-bananas-flickr-crop

    Από την άλλη, οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν διαθέσιμο χρόνο για να κινηθούν προς την αντικατάσταση της μπανάνας και να αναπτύξουν εναλλακτικά προϊόντα, επίσης πλούσια σε θρεπτικές αξίες.

    Πιθανό είναι μάλιστα, μερικές καινοτόμες επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να φτιάξουν υποκατάστατα της μπανάνας, στη λογική του τεχνητού αυγού. Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα, που θα ανακύψει, θα είναι εκείνες οι αγορές ανά τον κόσμο, στις οποίες η μπανάνα έχει την πρωτοκαθεδρία στη διατροφή και η κατανάλωση γίνεται σε μαζικές ποσότητες.

    Οι περισσότερες μπανάνες παράγονται από αγρότες σε  φτωχές χώρες, όπου  διατηρούν μικρές καλλιέργειες. Στο μέλλον, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα ο μολυσματικός μύκητας να εξαπλωθεί  στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική, βάζοντας έτσι το 40% της παγκόσμιας παραγωγής μπανάνας σε κίνδυνο.

    which-countries-grow-the-most-bananas-and-stand-to-suffer-the-most-from-panama-disease_mapbuilder-1

    ΕΝΑΣ ΜΥΚΗΤΑΣ ΜΕ… ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

    Οι μπανάνες του εμπορίου ανήκουν στην ποικιλία Cavendish, μια ποικιλία, που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την Gros Michel, η οποία εξολοθρεύθηκε τη δεκαετία του 1950, από την ασθένεια του Παναμά. Ωστόσο, οι μπανάνες Cavendish είναι κλώνοι, και αυτά τα γενετικά πανομοιότυπα φυτά, μονοκαλλιέργειες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια.

    Εάν συμβεί στην Cavendish ό,τι συνέβη στην Gros Michel, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα προϊόν στο εμπόριο, που να μπορεί να την αντικαταστήσει.

    ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

    Οι υπό εξέταση επιλογές περιλαμβάνουν υβρίδια και γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι άγριες μπανάνες μπορεί, επίσης, να αποτελέσουν εναλλακτική, αλλά είναι πολύ όξινες ή πάρα πολύ ντελικάτες, ώστε να επιβιώσουν από τη μεταφορά.

    Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας σημειώνει ότι “η ανάπτυξη νέων ποικιλιών μπανάνας δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο, λόγω προβλημάτων στειρότητας. Έτσι, οι επιστήμονες πρέπει να καταβάλλουν παραπάνω προσπάθεια για να αναπτύξουν τύπους, που είναι πιο ανθεκτικοί στη νόσο. Ένα πολλά υποσχόμενο είδος μπανάνας, εν προκειμένω, γνωστό ως GCTCV-219, προσομοιάζει στις μπανάνες Cavendish και σε γεύση και σε σχήμα”.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να αποτραπεί η διάδοση του μύκητα από τις ήδη πληγείσες περιοχές, στην Κίνα, στη Μοζαμβίκη, τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, και την Αυστραλία. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2014, η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας ανακοίνωσε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, που θα εργαστεί σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την πρόληψη μελλοντικών κρουσμάτων, τη διαχείριση των υφιστάμενων περιπτώσεων και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων, ερευνητών, κυβερνήσεων και παραγωγών.

    ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Τι λένε, όμως, οι παγκσμίου φήμης εταιρείες παραγωγής μπανάνας;

    Τον Ιούνιο, η Dole Food Co. και η Fresh Del Monte δήλωσαν ότι ο μύκητας δεν έχει ακόμη πλήξει τις περιοχές, από τις οποίες εφοδιάζονται με μπανάνες. Η αντιμετώπιση, όμως, είναι διαφορετική. Η Dole είπε πως εξετάζει το πώς θα αναπτύξει μια ανθεκτική σε ασθένειες μπανάνα, ενώ η Fresh Del Monte τόνισε ότι λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατήσει το μύκητα μακριά από τα αγροκτήματά της.



    ΣΧΟΛΙΑ