• LIFE&STYLE

    Από την απολύμανση στην… αυτοπεποίθηση

    • NewsRoom

    6109-06007467 © Masterfile Royalty-Free Model Release: Yes Property Release: Yes Side view of happy young schoolgirl during class


    Τώρα που οι επίμονες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ιώσεις είναι προ των πυλών, έτοιμες να πάρουν επιδημικές διαστάσεις, οι γονείς μικρών παιδιών ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη με τις σχολικές απουσίες: δυσαναπλήρωτα κενά στα μαθήματα, σοβαρό πρόβλημα φύλαξης των παιδιών αν στην οικογένεια εργάζονται όλοι, μικροί άνθρωποι με πονεμένους λαιμούς και βουλωμένες μύτες, που γκρινιάζουν επειδή μένουν σπίτι και δεν μπορούν να παίξουν με τους συμμαθητές τους…

    Υπάρχουν, όμως, και άλλες διαστάσεις σ’ αυτή την ταλαιπωρία γονιών και παιδιών, οι οποίες ξεκινούν από τα οφέλη που έχει η σχολική ζωή για τους μαθητές. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η κοινωνικοποίηση και η ανεξαρτητοποίησή τους μέσα σε ένα περιβάλλον συνομηλίκων, τα βοηθά να καλλιεργήσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή τους, συμβάλλουν στην πρόοδό τους και οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, η ομαλή εξέλιξη αυτής της διαδικασίας εμποδίζεται και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα από την καθημερινή παρουσία τους στα θρανία.

    Αν ανατρέξουμε, τώρα, στις συνηθισμένες αιτίες απουσιών, που είναι οι επιδημίες των ιώσεων, καταλήγουμε σε ένα φαινομενικά παράδοξο, μεν, αλλά εύλογο λογισμό: ότι, αν μπορούσαμε να περιορίσουμε την αλυσίδα μετάδοσης των μικροβίων –άρα και των ιώσεων- θα περιορίζονταν ταυτόχρονα και οι σχολικές απουσίες, με θετικό αποτέλεσμα και για τα παιδιά και για τους γονείς.

    Μερικά ενδεικτικά στοιχεία: 

    • Ένα μικρό παιδί κρυολογεί 6 έως 10 φορές, κατά μέσο όρο, το χρόνο.
    • 130 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σχολικών ημερών χάνονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α., εξαιτίας ασθενειών/λοιμώξεων κάθε είδους.
    • Ένα σχολικό θρανίο «φιλοξενεί» πάνω από 20.000 μικρόβια.
    • 4 στους 10 γονείς αγνοούν τις διαδικασίες υγιεινής και καθαριότητας που ακολουθούνται στα σχολεία των παιδιών τους.
    • Σε έκθεση της UNICEF αναγνωρίζεται πως το περιβάλλον του σχολείου και η καθαριότητα του σχολικού κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών.

    Η KLINEX, μια μάρκα που εξειδικεύεται στην απολύμανση από τα μικρόβια, ενώ, παράλληλα, έχει έντονη κοινωνική ευαισθησία, αξιοποίησε τα αποτελέσματα των προαναφερθεισών μελετών και αποφάσισε να κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, με στόχο τη συμβολή της στη δημιουργία ενός υγιεινά καθαρού σχολικού περιβάλλοντος, το οποίο θα προστατεύει –κατά το δυνατόν- τους μαθητές από τη μεγάλη έκθεσή τους σε μικρόβια και ιούς.

    Με τον όρο «υγιεινή καθαριότητα» εννοούμε τη λήψη μέτρων για την αποτροπή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και, παράλληλα, για την αποφυγή μεταφοράς των μικροβίων σε άλλα σημεία και, τελικά, στον οργανισμό μας. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ορισμένα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στις διάφορες επιφάνειες (πάγκους κουζίνας, νεροχύτες, πόμολα, διακόπτες κ.λπ.) έως και αρκετές ώρες, ενώ, συχνά αρκεί μόνο ένα σωματίδιο ιού για να αρρωστήσουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους η απολύμανση – η διαδικασία με την οποία εξολοθρεύουμε, με χημικά ή μηχανικά μέσα, παθογόνους και μη μικροοργανισμούς που βρίσκονται στις επιφάνειες- είναι απαραίτητη προκειμένου να διακόπτουμε την αλυσίδα μετάδοσης των μικροβίων.

    Ως ειδικός, λοιπόν, στον τομέα της απολύμανσης όλων των επιφανειών και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η KLINEX παρουσίασε, το 2016, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης με τίτλο «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο». Μέσα από αυτό προσφέρει, σε πάνω από 200 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία, προϊόντα καθαρισμού για ένα έτος. Φέτος, η πρωτοβουλία της μάρκας επεκτάθηκε με την προσθήκη μιας εγκεκριμένης από το Υπουργείο Παιδείας πιλοτικής ενέργειας, που έχει ως στόχο να ενημερωθούν τα παιδιά για τη δράση των μικροβίων –ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους όπως το σχολείο- και να υιοθετήσουν τις απαραίτητες, για την καταπολέμησή τους, καθημερινές συνήθειες υγιεινής.

    Στόχος της ενέργειας είναι να βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες υγιεινής καθαριότητας στο σχολικό περιβάλλον, να αλλάξει συμπεριφορές, βοηθώντας όλους τους εμπλεκόμενους να υιοθετήσουν πρακτικές που βελτιώνουν την υγιεινή καθαριότητα και να αποδείξει ότι πρόκειται για ένα βιώσιμο πρόγραμμα με ουσιαστικά αποτελέσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ