• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Tesla: Το περίεργο conference call που προκάλεσε σοκ στους επενδυτές

    • Bloomberg
    Elon Musk

    Elon Musk


    Το παρασκήνιο ή μάλλον το τι διαδραματίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο conference call της Tesla, που είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει σήμερα νέα πτώση, αποκαλύπτει το Bloomberg, γράφοντας ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Elon Musk είπε στους επενδυτές να μην αγοράσουν μετοχές της Tesla αν δεν έχουν… γερό στομάχι. Και αυτοί, όπως φαίνεται, πήραν το μήνυμα.

    Το σχόλιο του ιδρυτή της Tesla, στο πλαίσιο μιας μάλλον περίεργης και τεταμένης τηλεδιάσκεψης, έφερε νέες απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας, που έφτασε να χάνει σήμερα 8,1% στη Νέα Υόρκη. Άλλωστε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Tesla αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των αναλυτών για ένα ακόμη τρίμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία «έκαψε» πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά.

    Αν και ο Musk επανέλαβε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου φέτος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο, η αλήθεια είναι ότι πλέον ακόμη και όσοι ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον της Tesla έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την οικονομική της κατάσταση. Και ο Musk φάνηκε πρόθυμος να δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει, γελοιοποιώντας εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street, κάποιοι από τους οποίους έχουν βοηθήσει κατά καιρούς την εταιρεία να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις εξωγήινες φιλοδοξίες του ιδίου.

    «Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αντλήσει ρευστότητα. Πλέον, αυτό δεν το πιστεύει κανείς», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο Ben Kallo, αναλυτής της Robert W. Baird & Co. η οποία, μάλιστα, δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Tesla.

    Στο τέλος του Μαρτίου, η ρευστότητα της Tesla ήταν γύρω στα 2,7 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου η εταιρεία έχει «κάψει» περίπου 3,9 δισ. δολάρια.

    Πριν από το conference call, ο Musk είχε γράψει στους μετόχους ότι η Tesla θα παρουσιάσει κέρδη κατά το τρίτο και το τρίμηνο τρίμηνο. Όμως, το ράλι που πυροδότησαν οι δηλώσεις αυτές μετατράπηκε σε «βουτιά» όταν ο Musk είπε σε έναν αναλυτή ότι έκανε «βαρετές ηλίθιες ερωτήσεις» που δεν ήταν «cool».

    «Η αντίδραση των επενδυτών στην ενημέρωση των αναλυτών ήταν σοκ που ένας CEO ήταν τόσο απαξιωτικός και το γενικό κλίμα ήταν ότι η αμυντική στάση του έλεγε πολλά», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Joseph Spak, αναλυτής της RBC Capital Markets.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Tesla δεν καίει καύσιμα, καίει… μετρητά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα άδυτα του πιο exclusive (και κρυφού) χρηματοοικονομικού club του πλανήτη



    ΣΧΟΛΙΑ