• Business Of Fashion

    Ο Manolo Blahnik ανοίγει μπουτίκ στο Παρίσι – Η συναρπαστική ζωή του «μάγου των παπουτσιών»

    • Αθηνά Λαρδή


    Δυναμικό come back ετοιμάζεται να κάνει ο Manolo Blahnik στο Παρίσι. Ο σχεδιαστής υποδημάτων, που έχει αγαπηθεί όσο κανείς άλλος από τις γυναίκες, αναμένεται να ανοίξει την πρώτη του μπουτίκ στη γαλλική πρωτεύουσα. Άλλωστε, το Παρίσι ήταν η δεύτερη πόλη που έμεινε ο 75χρονος Ισπανός όταν μετακόμισε από το σπίτι του στις Κανάριες Νήσους.

    Το κατάστημα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2019 και θα στεγάζεται στο ιστορικό Café Corazza στο Palais-Royal. Το συγκεκριμένο μαγαζί μπορεί να μην βρίσκεται εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της μόδας, ωστόσο, έχει επιλεχθεί στρατηγικά, αφού όπως αναφέρει η Kristina Blahnik, Διευθύνουσα Σύμβουλος του brand και ανιψιά του Manolo: «Δεν μπορείς να αντισταθείς στην ομορφιά του Palais-Royal. Στους ανθρώπους αρέσουν οι εμπειρίες και οι προορισμοί. Στη νέα γενιά αρέσουν αυτές οι εμπειρίες και αυτό είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε».

    Για τον Blahnik, το κατάστημά του θα είναι περισσότερο σαν ένα «σπίτι» για τα παπούτσια, το οποίο οι πελάτες θα μπορούν να επισκέπτονται και να περνάνε χρόνο. Ο ίδιος επιθυμεί το εγχείρημα αυτό να είναι για τους καταναλωτές κάτι σαν «επίσκεψη και όχι ψώνια».

    Συγχρόνως, το brand θα ανοίξει μια ακόμη μπουτίκ στη Λεωφόρο Omotesando στο Τόκιο, έναν από τους πιο πολυτελείς εμπορικούς δρόμους της πόλης και ένα ακόμη κατάστημα στην Ταϊπέι, σε συνεργασία με την Bluebell Japan. Για τον Blahnik η αγορά της Ασίας έχει μεγάλη σημασία, αφού σύμφωνα και με στοιχεία της εταιρείας Bain & Company το 32% των ανθρώπων που αγόρασαν είδη πολυτελείας το 2017 ήταν Κινέζοι.

    Ο Manolo Blahnik, τα τελευταία χρόνια, έχει επεκτείνει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, καθώς πρόσφατα δημιούργησε την πρώτη συλλογή ανδρικών υποδημάτων, ενώ άνοιξε και τρία νέα εργοστάσια. Έτσι, ο Ισπανός σχεδιαστής είδε τον κύκλο εργασιών του να αυξάνεται κατά 142% από το 2015 έως το 2017, μέσα δηλαδή σε μια διετία, τη στιγμή που τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36%.

    View this post on Instagram

    Manolo's London @manolomen #ManoloBlahnikMens

    A post shared by Manolo Blahnik (@manoloblahnikhq) on

    Manolo Blahnik: Ο μάγος των παπουτσιών

    Ο Manolo Blahnik γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στις Κανάριες Νήσους. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος από τα δυο παιδιά μιας οικονομικά ευκατάστατης οικογένειας. Ο Τσέχος πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης μιας φαρμακευτικής εταιρείας στην Πράγα, ενώ η μητέρα του, ισπανικής καταγωγής, είχε φυτείες μπανάνας στην πόλη Santa Cruz de la Palma, όπου ο Manolo και η αδερφή του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

    Η μητέρα του Blahnik ανέκαθεν είχε μια αδυναμία στα παπούτσια σχεδιαστών και, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα να τα αγοράζει, έμαθε από έναν τοπικό τσαγκάρη πώς να φτιάχνει υποδήματα απ’ ο,τι υλικά είχε διαθέσιμα. Ο Blahnik, βλέποντας την ενασχόληση της μητέρας του, είχε εκφράσει από μικρή ηλικία το ενδιαφέρον του για το σχεδιασμό υποδημάτων.

    View this post on Instagram

    On the hook #Vree #ManoloBlahnik

    A post shared by Manolo Blahnik (@manoloblahnikhq) on

    Μεγαλώνοντας πήγε σε ελβετικό οικοτροφείο, προτού σπουδάσει Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εξαιτίας της επιθυμίας των γονιών του να γίνει διπλωμάτης. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του, ο Blahnik άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία, παίρνοντας πτυχίο το 1965. Έπειτα, αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη στο École des Beaux-Arts, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε ένα κατάστημα με vintage ρούχα.

    Το 1968 ο Blahnik πήγε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να εργάζεται στη boutique Zapata. Κάπως έτσι, ο Manolo εισέρχεται στο χώρο της μόδας, κάνοντας διάφορες δουλειές: φωτογράφος για την εφημερίδα The Sunday Times, αρθρογράφος  για την ιταλική έκδοση της Vogue, κ.α.

    View this post on Instagram

    “Alvar Aalto, my idol”

    A post shared by Manolo Blahnik (@manoloblahnikhq) on

    Το 1970 ο Blahnik επισκέφθηκε την Diana Vreeland, τότε αρχισυντάκτρια της αμερικάνικης Vogue, η οποία τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό παπουτσιών. Ένα χρόνο μετά, ο Blahnik άρχισε να ακολουθεί το πάθος του και σχεδίαζε υποδήματα για το Zapata και το 1972 σχεδίασε για τη βρετανική σχεδιάστρια Ossie Clark. Πρόκειται για την πρώτη του συλλογή, στην οποία παρουσίασε το πολύ γνωστό σήμερα σχέδιο «Cherry Shoe». Τα παπούτσια του απέσπασαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους γνώστες της μόδας.

    Και κάπως έτσι ξεκίνησε η λαμπρή πορεία του Manolo Blahnik. Το 1973 άνοιξε τη δική του μπουτίκ και το επόμενο έτος αναγνωρίστηκε διεθνώς, όταν έγινε ο πρώτος άντρας που εμφανίστηκε μαζί με την ηθοποιό Anjelica Huston στη βρετανική Vogue. Ο Manolo Blahnik, με το πέρασμα των χρόνων, απέσπασε πολλά βραβεία, ενώ τα σχέδιά του προβλήθηκαν σε εκπομπές και shows. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν η προβολή των σχεδίων του μέσα από την αμερικανική σειρά Sex and the City (1998-2004), όπου η πρωταγωνίστρια Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) τον καθιέρωσε ως τον απόλυτο σχεδιαστή γυναικείων παπουτσιών.

    Ο Blahnik έκανε τις γυναίκες να αγαπήσουν τις γόβες στιλέτο, που αποπνέουν μια θηλυκότητα και ταιριάζουν σε όλα τα πόδια. Με κλασσικά, κομψά, πολυτελή και άλλοτε εκκεντρικά σχέδια με φτερά, κορδέλες και αλυσίδες, τα παπούτσια του Manolo Blahnik έχουν αγαπηθεί όσο λίγα. Άλλωστε δεν χαρακτηρίζεται τυχαία από πολλούς ως ο «μάγος των παπουτσιών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νάντια Ράπτη: Αποκλειστικά στο mononews η ταλαντούχα σχεδιάστρια που σαρώνει στα social media

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέλιος Κουδουνάρης: Ο ονειροπόλος και φουτουριστής σχεδιαστής που επιμένει ελληνικά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα brands που ίσως δεν γνωρίζαμε ότι είναι «αδερφάκια» των ZARA



    ΣΧΟΛΙΑ