• Top Stories

    Νέα στοιχεία για λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό στα «χέρια» της ΑΑΔΕ

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Νέα στοιχεία για λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό εξετάζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

    Όπως ανέφερε η κ. Παπανάτσιου, τα στοιχεία προέρχονται από την εφαρμογή τις συμφωνίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλες χώρες, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ. Μάλιστα, τα νέα στοιχεία φαίνεται πως αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016.

    «Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε η υφυπουργός Οικονομικών. Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικές στη βάση αντίστοιχων συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, με το νομοσχέδιο δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσει φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν, καθώς  και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, εάν χρειαστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πού στήνονται τα «μεγάλα πάρτι της φοροδιαφυγής»-Οι περιοχές και τα επαγγέλματα που παρανομούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στα ξενοδοχεία-Τι προβλέπει το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής



    ΣΧΟΛΙΑ