• Business

    Γιώργος Βερνίκος: Προτεραιότητες για τον τουρισμό

    • Contributor

    Γιώργος Βερνίκος /Πρόεδρος της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS.


    O τουρισμός αποτελεί πλέον την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και σημαντικό πόλο ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του τουρισμού στην ελληνική οικονομία μπορεί να διαφέρουν πολλές φορές, δεν παύει όμως η σημασία του να είναι μεγάλη και αναμφισβήτητη για την ανάπτυξη της χώρας.

    Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου 2017 και θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Προεδρείο, παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, ενώ φέτος συμπληρώνονται και τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου.

    Ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε σε μία εποχή όπου ο ρόλος του τουρισμού δεν είχε ιδιαίτερη αποδοχή και ήταν κυρίαρχη η αυθαιρεσία και η προχειρότητα. Από την πρώτη στιγμή σκοπός των ιδρυτών του ήταν η ενίσχυση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, καθώς και η μετάβαση από τον περιηγητικό τουρισμό και τον τουρισμό διακοπών σε μία συνολική εμπειρία του ταξιδιώτη, με αυξημένο το επίπεδο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού: των παραγωγικών δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και του Δημοσίου.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο κληρονομεί μια πετυχημένη διαδρομή, στη διάρκεια της οποίας ο ΣΕΤΕ κατάφερε να ενώσει τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού, ν’ αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα, δημιουργώντας και αξιοποιώντας το ΙΝΣΕΤΕ και τη MARKETING GREECE, ν’ αποκτήσει θεσμικό ρόλο και να εκπροσωπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ανερχόμενο αυτό κλάδο της οικονομίας.

    Με την ευκαιρία της ανάδειξης της νέας Διοίκησης του ΣΕΤΕ, επισημαίνω και συνοψίζω τις δέκα βασικές προτεραιότητες -που κατά την άποψή μου έχουν ευρεία αποδοχή- μιας στρατηγικής για τον τουρισμό:

    1. Τη συνέχιση της εκπροσώπησης του τουριστικού τομέα με όλο και υψηλότερες απαιτήσεις, με βάση το τρίπτυχο «ποιότητα, ενότητα και υπευθυνότητα» προς όφελος των μεγάλων και των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων.
    2. Την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της ψηφιακής εμπειρίας, που επηρεάζουν καταλυτικά τις μορφές οργάνωσης, κατασκευής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος και οι οποίες απαιτούν πλέον αυξημένες γνώσεις. Οι ιδρυτές του ΣΕΤΕ, αλλά και όλα τα μέλη, πιστεύουν ότι το σύνολο αυτής της πληροφορίας και γνώσης πρέπει να διαχέεται σε ολόκληρο τον κλάδο.
    3. Τη συνέχιση της προσπάθειας ώστε η κοινωνία να συνειδητοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού για τη χώρα μας και την ανάγκη συνεργασίας όλων μας. Πρόσφατες μετρήσεις, μέρος των οποίων θ’ ανακοινωθούν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, δείχνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση και ο τουρισμός αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ο πρώτος κλάδος που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, συνεπικουρούμενος από τη ναυτιλία, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση.
    4. Την αντιμετώπιση θεμάτων που συνεχώς προκύπτουν, όπως η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου και αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου, που θα προβλέπει και θα περιλαμβάνει τις τελευταίες τάσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων και της οικονομίας διαμοιρασμού.
    5. Τη χάραξη μακροπρόθεσμης ενιαίας στρατηγικής με βάση τις διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό και τον προσδιορισμό των τάσεων στις διεθνείς αγορές,
    6. Το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης, που έχει σταθερό σκοπό τη μετάβαση από έναν μαζικό, μονοθεματικό και χαμηλής απόδοσης τουρισμό, σ’ έναν ποιοτικό και πολυθεματικό τουρισμό, ο οποίος θ’ απευθύνεται σε κοινό με υψηλές απαιτήσεις.
    7. Την επιστημονικά τεκμηριωμένη θεμελίωση των απόψεων του τουριστικού κλάδου σχετικά με την ανάγκη ενός ανταγωνιστικού, θεσμικού, φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη και η λήψη σωστών πολιτικών αποφάσεων.
    8. Την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της χώρας, τη σύνδεση της τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
    9. Την ενεργό συμμετοχή σε ευρύτερα θέματα κοινωνικού διαλόγου για τη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων απασχόλησης στον τουρισμό, αλλά και σε θέματα εκσυγχρονισμού των δομών και της λειτουργίας του κράτους.
    10. Εν τέλει, την αξιοποίηση των τουριστικών, φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, ώστε να επιτυγχάνεται η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, όχι μέσα από ένα τυποποιημένο παγκόσμιο τουριστικό προϊόν, αλλά μέσα από την προβολή της ασύγκριτης μοναδικότητάς μας.

    Κείμενο: Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕΕ), Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Πρόεδρος της Vernicos Yachts.



    ΣΧΟΛΙΑ