• LIFE&STYLE

    Δεν μπορείτε ούτε καν να φανταστείτε ποιες τροφές κάνουν καλό στα δόντια!

    • NewsRoom
    δόντια

    Happy patient


    Μια μάλλον απίθανη συνταγή για την υγεία των δοντιών μας προτείνει ο Αυστραλός οδοντίατρος Δρ Στίβεν Λιν.

    Ο ίδιος πρεσβεύει ότι για να έχουμε γερά δόντια και καλή στοματική υγεία, είναι σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή μας, στον ίδιο βαθμό, αν όχι περισσότερο, με τη στοματική μας υγιεινή.

    Το ίδιο εντυπωσιακές είναι και οι διατροφικές προτάσεις του, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι… το βούτυρο, το σαλάμι και τα μαλακά τυριά κάνουν καλό στα δόντια μας.

    Στον ιστότοπό του, ο ανατρεπτικός Δρ Λιν εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους και χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα τακτικά καταλήγουν, παρ’ όλα αυτά, με τερηδόνα, ενώ άλλοι που φαίνεται να μην φροντίζουν στον ίδιο βαθμό τα δόντια τους μοιάζουν να μην έχουν προβλήματα.

    Πώς συμβαίνει αυτό;

    Λόγω διατροφής, υποστηρίζει.

    «Τα δόντια είναι ζωντανά όργανα και χρειάζονται μια σωστή διατροφή για να αναγεννιούνται και να διατηρούν υγιή επίπεδα αδαμαντίνης και οδοντίνης», εξηγεί ο Δρ Λιν. «Και χωρίς τη σωστή διατροφή, τα δόντια σας δύσκολα θα μείνουν ακέραια», σημειώνει.

    Αν καταναλώνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, τα δόντια σας θα αναγεννιούνται φυσικά, μένοντας δυνατά και υγιή.

    Αν όμως δεν δίνετε στο σώμα σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά, τα βακτήρια και τα οξέα στο στόμα σας εμποδίζουν αυτή τη φυσική διαδικασία, φθείροντας γρηγορότερα τα δόντια.

    «Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που προκαλεί τερηδόνα, είναι η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων που δυναμώνουν τα δόντια», λέει ο ίδιος.

    Τι θα πρέπει να τρώμε;

    Ουσιαστικά, όλα έχουν να κάνουν με τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες: τις A, D, K2, και E.

    Και καλές πηγές των βιταμινών αυτών είναι:

    • Βιταμίνη A: μοσχαρίσιο συκώτι, ψάρι, γάλα και αυγά.
    • Βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, μανιτάρια καιγαλακτοκομικά προϊόντα (αν και η καλύτερη πηγή είναι ο ήλιος)
    • Βιταμίνη K2: μαλακά τυριά, αυγά, βούτυρο, συκώτι και… σαλάμι.
    • Βιταμίνη E: σπανάκι, μπρόκολο και ξηροί καρποί.



    ΣΧΟΛΙΑ