• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    VesselsValue


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Όλες οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, με τη δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες να παραμένει μικρή. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η ακόλουθη:

    VesselsValue

    • Τα tankers Atlantic Diana και Atlantic Blue (αμφότερα χωρητικότητας 47.100-dwt και κατασκευής 2007, στα ναυπηγεία Hyundai Mipo) πουλήθηκαν για το ποσό των 16 εκατ. δολαρίων το καθένα (δηλαδή, για 32 εκατ. δολάρια συνολικά), έναντι 16,31 εκατ. και 15,86 εκατ. δολαρίων (δηλαδή, 32,17 εκατ. δολ.) που προσδιόριζε αντίστοιχα την αξία τους η VesselsValue.

    Bulkers

    Οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ενισχύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, σε όλες τις κατηγορίες, με την κινητικότητα στον κλάδο να διατηρεί τη δυναμική της. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Τα bulkers τύπου capesize Carouge (χωρητικότητας 177.300-dwt και κατασκευής 2003, στα ναυπηγεία Namura) και Chambesy (χωρητικότητας 171.100-dwt και κατασκευής 2004, στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries) πουλήθηκαν στη BW Cargo για το ποσό των 14,8 εκατ. και 15,2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα (δηλαδή, συνολικά για 30 εκατ. δολ.), έναντι 14,14 εκατ. και 14,45 εκατ. δολ., που προσδιόριζε αντίστοιχα την αξία τους η VesselsValue.
    • To bulker τύπου ultramax Ultramer (χωρητικότητας 63.200-dwt και κατασκευής 2014, στα ναυπηγεία Zhejiang Shipbuilding) πουλήθηκε στη Navigare για 18,6 εκατ. δολάρια, έναντι 17,22 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.

    Containers

    Oι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου handysize κινήθηκαν ανοδικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η ακόλουθη:

    • Το υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Guangzhou Huangpu containership με προσωρινή ονομασία «Hull 5520» (χωρητικότητας 1.700-teu) πουλήθηκε για το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων, έναντι 17,41 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των tankers ενισχύθηκε κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στις 255,70 μονάδες
    • Ο δείκτης των bulkers κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,96% και έκλεισε στις 185,86 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers ενισχύθηκε κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 4359,73 μονάδες
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG (υγραέριο) κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,08% και διαμορφώθηκε στις 572,48 μονάδες

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Χατζηιωάννου: Αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 75 εκατ. δολαρίων για τη Safe Bulkers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Γεωργιόπουλος: Εξασφάλισε έκπτωση 20 εκατομμυρίων για νεότευκτο tanker

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SHIPPING FOCUS: Νέες business για τον εφοπλιστή Συμεών Παληό



    ΣΧΟΛΙΑ