• AUTO

    Πόσο μας κοστίζει το αυτοκίνητο στην Ελλάδα;

    • NewsRoom
    teli kukloforias


    H Ελλάδα 7η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά στο κόστος που έχει το αυτοκίνητο, σύμφωνα με το LeasePlan Car Cost Index. Στον αντίποδα η Νορβηγία, η οποία είναι η  ακριβότερη χώρα για την οδήγηση ενός αυτοκινήτου βενζίνης, φτάνοντας τα 708 ευρώ ανά μήνα, ενώ η Ουγγαρία είναι η φθηνότερη, με 364 ευρώ το μήνα.

    Το μέσο κόστος χρήσης του αυτοκινήτου μπορεί να διαφέρει έως και 344 ευρώ ανά μήνα μεταξύ των ακριβότερων και των φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

    Οι δαπάνες απόσβεσης (37%) είναι η μεγαλύτερη δαπάνη που σχετίζεται με τη χρήση αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ (20%).

    Μεταξύ των ευρωπαίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων, οι Νορβηγοί είναι αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα για να οδηγούν ένα αυτοκίνητο, φτάνοντας τα 708 ευρώ ανά μήνα και πληρώνοντας σχεδόν τα διπλάσια για τη βενζίνη του αυτοκινήτου τους, σε σύγκριση με τους Ούγγρους, οι οποίοι πληρώνουν 364 ευρώ σε μηνιαία βάση. Η Ελλάδα είναι η 7η φθηνότερη χώρα, με τους Έλληνες οδηγούς να πληρώνουν 459 ευρώ το μήνα για βενζίνη και 423 ευρώ για diesel. Η Ολλανδία είναι η πιο ακριβή χώρα για τους οδηγούς diesel αυτοκινήτων, καθώς οι Ολλανδοί κατά μέσο όρο ξοδεύουν 695 ευρώ ανά μήνα για τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους, ενώ η Ουγγαρία είναι η φθηνότερη, χώρα με τα έξοδα για τα diesel αυτοκίνητα να ανέρχονται σε 369 ευρώ το μήνα.

    Το diesel κοστίζει παραπάνω

    Στις 6 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν, η οδήγηση diesel αυτοκινήτων είναι ακριβότερη από την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου. Παρόλο που η τιμή της αντλίας για τα diesel οχήματα είναι φθηνότερη σε σχέση με την τιμή της βενζίνης, άλλοι παράγοντες όπως ακριβότεροι φόροι, ασφάλιση ή το κόστος συντήρησης, εξηγούν γιατί το συνολικό κόστος των diesel οχημάτων σε ορισμένες χώρες είναι υψηλότερο.

    Ο κ.Φίλιππος Ζαγοριανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της  LeasePlan Hellas δήλωσε: «Τα κόστη που εμπεριέχονται στη χρήση ενός αυτοκινήτου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός οχήματος σε σύγκριση με τη μίσθωση ή άλλες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης σήμερα. Η παρουσία μας σε όλη την αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας – σε συνδυασμό με την παγκόσμια κλίμακα μας – μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε οχήματα μίσθωσης παρέχοντας πολύ ανταγωνιστικά κόστη και μάλιστα, χαμηλότερο καθαρό κόστος για τους πελάτες μας από την αγορά δικών τους αυτοκινήτων ή στόλων. Λόγω της πολυπλοκότητας που περιλαμβάνουν τα κόστη αυτά, στην LeasePlan ανέκαθεν συνιστούμε σε όλους τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή διαχειριστές στόλου να εξετάζουν την ευρύτερη εικόνα όταν αποφασίζουν να αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης ή  άλλες λύσεις μετακίνησης, όπως η από κοινού χρήση αυτοκινήτου, μία λύση που έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.»

    Πηγή: newsauto.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρήκαν ποιο είδος άσκησης «καίει» τις περισσότερες θερμίδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Sabina Dziurman (EBRD) στο mononews: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο μεταφορών και logistics

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αίθριος καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχοπτώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ