Κοτζιάς τρολάρει τους πάντες: Στο ΥΠΕΞ «ξέρουμε και τουρκικά»- Μπακογιάννη: Έχετε βαρέσει διάλυση!

0
Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς τρολάρει τους πάντες (πρώην και νυν διπλωμάτες, εκπροσώπους ΜΜΕ, βουλευτές κτλ) σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη θλιβερή εικόνα που εκπέμπει τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), τόσο με τις (τουλάχιστον) ατυχείς εμπνεύσεις του Γραφείου Τύπου στις επίσημες ανακοινώσεις για τις κλιμακούμενες δηλώσεις Ερντογάν, όσο και με το θέμα που προκλήθηκε από το ανεκδιήγητο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου περί «δημοψηφίσματος» στη Θράκη!

Στο υπουργείο ξέρουμε και τούρκικα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών και ζήτησε να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση, που μόνο κακό κάνει»! Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας (sic) χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «γελοιότητα» (σ.σ. άραγε για ποιον;) τον ισχυρισμό ότι η ελληνική διπλωματία παρασύρθηκε από το λανθασμένο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την επίμαχη δήλωση Ερντογάν περί δημοψηφίσματα στη Θράκη.  Το υπουργείο Εξωτερικών, είπε ο κ. Κοτζιάς, έβγαλε την ανακοίνωσή του «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις Ερντογάν στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της προεδρίας της Τουρκίας»!

Με άλλα λόγια ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών μιας χώρας που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, μας λέει ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου πληροφορείται τις ΑΚΡΙΒΕΙΣ δηλώσεις του Τούρκου γείτονα από το site της Τουρκικής Προεδρίας και όχι από τον καθ’ ύλην αρμόδιο συνομιλητή του για τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα : τον Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία!

Αλλά ακόμα κι αν πάρουμε την εκδοχή του λανθασμένου τηλεγραφήματος από το επίσημο κρατικό πρακτορείο της χώρας, ένα σοβαρό υπουργείο Εξωτερικών δεν νοείται να σπεύδει να σχολιάσει ένα δημοσίευμα πριν πληροφορηθεί πρωτογενώς την ουσία και την ακριβή διατύπωση της δήλωσης ενός αρχηγού κράτους! Γενικά δεν γίνεται πουθενά να εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ προτού συνομιλήσει με τον πρέσβη του ή έστω τον σύμβουλο πρεσβείας.

Μπακογιάννη: Παρουσιάζετε εικόνα διάλυσης

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για εικόνα διάλυσης των υπηρεσιών στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και υποστελέχωση της διπλωματικής μας αποστολής στην Αγκυρα. Ερωτά ευθέως μάλιστα αν στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών στην πρεσβεία της Άγκυρας υπηρετεί υπάλληλος που να γνωρίζει τουρκικά;

dora-bakogianni660_1

Στην ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά η κ. Μπακογιάννη αναφέρεται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αφετηρία της εσφαλμένης ενημέρωσης της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών για τις προκλητικές -σε κάθε περίπτωση-  δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, είναι το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται μάλιστα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκαν λανθασμένα τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

Με βάση τα παραπάνω η πρώην υπουργός Εξωτερικών ρωτά τους δύο υπουργούς:

  • Πώς και πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν;
  • Τι ακριβώς ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Άγκυρας προς το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών;
  • Η κυβέρνηση είχε σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Άγκυρας; Αν ναι, γιατί το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δήλωση βασιζόμενο σε δημοσιεύματα και όχι στις πραγματικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου;
  • Μήπως η εσφαλμένη ενημέρωση οφείλεται στην υποστελέχωση των διπλωματικών μας αρχών στην Άγκυρα; Υπηρετεί στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών της Άγκυρας υπάλληλος που γνωρίζει τουρκικά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here