Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και το θεσμό της Δικαιοσύνης. Σχολιάζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από την περίφημη πια διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νόμο Παππά, ο Mάκης Βορίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλαν ανοικτά παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και εκβιασμούς δικαστών. Με τη σειρά του το Μαξίμου απάντησε στα πυρά της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο.

«Ορισμένες φορές οι παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν χαρακτήρα ανοιχτό», παρατήρησε ο κ. Βορίδης, «όταν  για παράδειγμα όταν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν δίνει ούτε μία  πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες και πρόβλεψε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τον διαγωνισμό», και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα  ότι υπαγόρευσε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος στους δικαστές.

Στο στόχαστρο του κ. Βορίδη βρέθηκαν και δικαστικοί λειτουργοί («κάποιοι δικαστές προφανώς φταίνε και προφανώς φταίνε και αυτοί που βρίσκονται στην ηγεσία των δικαστών»), ενώ στην ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει τελικά στη σύσταση του ΕΣΡ, ήταν  ιδιαίτερα αιχμηρός: «Με τον κ. Παππά να συνεννοηθούμε; Γιατί να συναινέσουμε; Για να συσταθεί το ΕΣΡ και να ρίξει το μαύρο στα κανάλια αυτό προκειμένου να μην λερώσει τα χεράκια του ο Παππάς; Δεν γίνεται να φτιάξουμε μαζί το αυταρχικό κράτος της Αριστεράς»!

Οξύτερος εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μίλησε για «συστηματική προσπάθεια άσκησης εκβιασμών και απαξίωσης του ΣτΕ με ευθύνη της κυβέρνησης και μικρού τμήματος ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

«Έχει εξελιχθεί σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών», σχολίασε και απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς πρόσθεσε: «Με μεθόδους παρακράτους, παραβίαση του σκληρού πυρήνα προσωπικών δεδομένων, παραβιάζετε τις αξίες της ΕΕ και κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με διαδικασίες που ενεργοποιήθηκαν για Ουγγαρία και Πολωνία».

Η απάντηση του Μαξίμου 

Με ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση για το επίμαχο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καταγγέλλοντας με βαριές εκφράσεις τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υπογραμμίζεται,  με την τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργεί ουσιαστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ ο ισχυρισμός ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός προκαταλαμβάνει την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο στον οποίο ολισθαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου:

Η Νέα Δημοκρατία έχει ακόμα χρόνο να σταματήσει τον ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό της κατήφορο

Είτε δια του γραφείου τύπου της, είτε με δηλώσεις των στελεχών της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία διακηρύσσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος 4339/2015.

Όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Αυτή την συνταγματική απαίτηση, η ΝΔ την εκμεταλλεύεται, προκειμένου να μπλοκάρει την συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής.

Το θεσμικό ατόπημα είναι διπλό, καθώς η ΝΔ υιοθετεί την τακτική αυτή, προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας!

Για να στηρίξει μάλιστα την βαθύτατα αντιθεσμική της στάση, επικαλείται το επιχείρημα ότι «ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός», επιχειρώντας, με τον τρόπο αυτόν, να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Και όλα αυτά γιατί;

1. Για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, και να επιστραφεί το τίμημα των 258 εκατομμυρίων ευρώ, που καλούνται να καταβάλλουν οι υπερθεματιστές.

2. Για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου επί 27 χρόνια, και με δική της, βαρύτατη ευθύνη, οργίασε η αυθαιρεσία και η διαπλοκή.

3. Επειδή δεν της αρέσει ο αριθμός των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, ο οποίος, όμως, τόσο με τον νόμο Ρουσόπουλου, όσο και με τον νόμο Βενιζέλου, ήταν πάντοτε αρμοδιότητα του Υπουργού.

Προξενεί εντύπωση η σφοδρότητα με την οποία η ΝΔ καταφεύγει σε ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικράτησε στην χώρα τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες.

Τους καλούμε να σταματήσουν αυτόν το ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο όσο είναι ακόμα καιρός και να αναλάβουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Σε γκρίζες ζώνες η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here