Κονιόρδου
Λυδία Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σχετική του ανακοίνωση, διαψεύδει το δημοσίευμα της Independent με τίτλο «Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα, σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» («Greece offers ancient archaeological wonders in exchange for Elgin Marbles»), ενώ ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα ηγεσία του δεν έχει κάνει καμία επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση προς το Βρετανικό Μουσείο, διευκρινίζοντας παράλληλα τις ανακρίβειες του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Λουί Γκοντάρ, που είναι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS), συντάχθηκε απόλυτα με τα λεγόμενα του υπουργείου Πολιτισμού και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια».

Δείτε εδώ τι ανέφερε το δημοσίευμα της Independent.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τις ανακρίβειες που περιλαμβάνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent με τίτλο «Greece offers ancient archaeological wonders in exchange for Elgin Marbles» (ημερομηνία 14/3/2017) διευκρινίζει τα εξής:

Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται.

Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Γίνεται όμως μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στην δικαστική διεκδίκηση.

Ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), ο οποίος συντάσσεται απόλυτα με τη προσέγγιση του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα από την πλευρά του, σχολίασε ρητά πως:

«Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια. Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε. Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο Λουί Γκοντάρ προτίθεται να στείλει επιστολή στον Independent».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Σόιμπλε: Προτρέπει τον Ντράγκι να αυξήσει τα επιτόκια στην Ευρώπη για… χατίρι της Γερμανίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντανιέλ Νουί: Να φύγουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου από τα Δ.Σ. των τραπεζών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Σκρέκας (ΝΔ): Η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκαλύπτει τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here