Αν είστε από αυτούς ή αυτές που δεν τα πάνε καθόλου καλά με τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα τους ξεχνούν ή μπερδεύονται με τους δεκάδες κωδικούς που πρέπει να γνωρίζουν, σας έχουμε καλά νέα: σύντομα μπορεί να μην τους χρειάζεστε.

Σε μία πρόσφατη ομιλία της, η Regina Dugan, επικεφαλής της ομάδας Ανεπτυγμένων Τεχνολογιών της Google, εξήγησε πως το μέλλον σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται σε «κώδικες συμπεριφοράς», δηλαδή σε ενέργειες που ταυτοποιούν το ποιοι είμαστε με βάση συμπεριφορές που μας χαρακτηρίζουν ή ξεχωριστά ατομικά μας χαρακτηριστικά.

Δείτε τους τέσσερις τρόπους ταυτοποίησης που θα «αντικαταστήσουν» τα κλασικά passwords στο μέλλον:

  1. Όταν το δακτυλικό αποτύπωμα δεν αρκεί

Νομίζετε πως ένα κινητό που ανοίγει μόνο αναγνωρίζοντας το δακτυλικό σας αποτύπωμα είναι απολύτως ασφαλές; Λάθος! Πέρυσι ο Γερμανός χάκερ Starbug κατάφερε να πάρει τον έλεγχο ενός iPhone 6 χρησιμοποιώντας ένα δακτυλικό αποτύπωμα που δημιούργησε από φωτογραφίες των χεριών του ιδιοκτήτη του. Μία πιο ασφαλής λύση, ωστόσο, είναι η κύλιση του δαχτύλου πάνω στο κινητό. Έτσι, σε συνδυασμό με το δακτυλικό αποτύπωμα, η εξελιγμένη αυτή τεχνολογία θα μπορεί να αναγνωρίζει και την ταχύτητα, την πίεση και το ρυθμό με τον οποίο γίνεται η κίνηση αυτή, και θα αποτρέπει το «ξεκλείδωμά» της σε ανθρώπους που δεν έχουν τα ίδια αυτά στοιχεία, παρέχοντας μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.

  1. Ομιλία

Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πώς το λες – αυτό ισχύει γενικά, αλλά πολύ περισσότερο για ένα σύστημα αναγνώρισης φωνής, που μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σύστημα ταυτοποίησης. Πέρα από το χαρακτηριστικό «φωνητικό αποτύπωμα» που έχει η κάθε ανθρώπινη φωνή, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να καταγράψει στοιχεία όπως η χροιά, η προφορά και η συναισθηματική κατάσταση, αναγνωρίζοντας και την παραμικρή διαφορά μεταξύ δύο ανθρώπων και προστατεύοντας τα δεδομένα του πραγματικού ιδιοκτήτη του. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος άλλος ξέρει τον κωδικό (που δε θα είναι και δύσκολο, αφού θα τον λέμε φωναχτά), δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση…

  1. Κλείσιμο ματιού

Πρόσφατα η MasterCard ξεκίνησε την προώθηση του IdentityCheck, ενός συστήματος που επιτρέπει στους χρήστες να επιβεβαιώσουν τις αγορές τους με μία… selfie, αντί υπογραφής. Όμως αυτό δεν αρκεί, καθώς το να «κατασκευάσει» κανείς ένα πρόσωπο, ώστε να μοιάζει με ένα άλλο, είναι ακόμα πιο εύκολο από το να μιμηθεί ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή μία φωνή. Μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, που χρησιμοποιεί και το IdentityCheck, είναι η απαίτηση για κλείσιμο του ματιού, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης είναι πράγματι εκεί.

  1. Περπάτημα

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, οι αισθητήρες κίνησης και ταχύτητας των κινητών μας τηλεφώνων μπορούν να αξιοποιηθούν ως δικλείδες ασφαλείας. Αναλύοντας το περπάτημα ενός ανθρώπου, ένα κινητό θα μπορούσε να καταλάβει αν βρίσκεται στην τσέπη του πραγματικού του ιδιοκτήτη, χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον ταυτοποίηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here