Προφυλακτικό: Η λάθος χρήση που κοστίζει… ακριβά

0

Το να το φοράτε προφυλακτικό δεν φτάνει, αν δεν το φοράτε σωστά. Ακόμα κι αν έχετε εμπεδώσει ότι το προφυλακτικό είναι απαραίτητο συστατικό μιας σεξουαλικής πράξης, υπάρχει ενδεχόμενο να πέσετε θύμα της άγνοιάς σας. Το know how  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ασφαλές σεξ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού (13/02) ενημερωθείτε και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

 1. Προτιμήστε να αγοράζετε προφυλακτικά από το φαρμακείο.
 2. Να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται
 3. Ανοίξτε τη συσκευασία προσεκτικά με τα χέρια σας. Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα ή τα δόντια σας, γιατί υπάρχει περίπτωση να τρυπήσετε το προφυλακτικό.
 4. Ελέγξτε από ποια πλευρά ξετυλίγεται και ξετυλίξτε το.
 5. Βάλτε το προφυλακτικό από την αρχή της σεξουαλικής πράξης, ενώ το πέος βρίσκεται σε στύση. Πιέστε και κρατήστε το πάνω μέρος του, ώστε να αφαιρέσετε από μέσα όλο τον αέρα. Αφήστε χώρο περίπου 1,5 εκατοστού, για τα σπερματικά υγρά.
 6. Τοποθετήστε το προφυλακτικό στην κεφαλή του πέους και, ενώ το κρατάτε, ξετύλιξέ το προς τα κάτω με το άλλο χέρι, ώστε να φτάσει στη βάση του πέους.
 7. Μετά την εκσπερμάτιση κρατήστε την άκρη του προφυλακτικού με το χέρι σας και φροντίστε ώστε η έξοδος του πέους να γίνει όσο αυτό είναι σε στύση. προσέξτε να μην διαφύγουν σπερματικά υγρά.
 8. Πριν βγάλετε το προφυλακτικό βεβαιωθείτε ότι είστε μακριά από το έτερον ήμισυ.
 9. Πετάξτε το προφυλακτικό. Για κάθε σεξουαλική επαφή, ακόμα και με το ίδιο άτομο, χρησιμοποιήστε καινούριο.
 10. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό, βάλτε πρώτα το προφυλακτικό. Αποφύγετε τη βαζελίνη ή άλλη λιπαρή κρέμα, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.
 11. Συσκευασία που έχει ανοιχθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα, είναι άχρηστη και πρέπει να πετιέται.
 12. φυλάξτε τα προφυλακτικά σε δροσερό μέρος, γιατί αν μείνουν εκτεθειμένα στη ζέστη, ή ξεχασμένα στο πορτοφόλι στην πίσω τσέπη, καταστρέφονται.

condom-used

Έσπασε το προφυλακτικό; Ποιες είναι οι κινήσεις sos

Αν το προφυλακτικό έσπασε ή βγήκε κατά τη διάρκεια της σξουαλικής επαφής, πρέπει να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Καταρχήν, προσπαθήστε να ουρήσετε και πλύντε καλά τον κόλπο σας ή το πέος σας, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, και κυρίως αν πρόκειται για περιστασιακό σεξ, πρέπει να απευθυνθείτε (την ίδια μέρα, αν είναι δυνατόν) στην πλησιέστερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή αν δεν υπάρχει κοντά στην περιοχή που βρίσκεστε, στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία του πλησιέστερου νοσοκομείου. Η φαρμακευτική προφύλαξη για να μην μολυνθείτε από ιούς (ειδικά από τον ιό HIV ) είναι αποτελεσματική αν αρχίσει, το αργότερο μέσα σε 72 ώρες, ενώ η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να ληφθεί το αργότερο μέσα σε 72 ώρες ή σε 5 μέρες, ανάλογα με το σκεύασμα, το οποίο θα χορηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη εάν το «χάπι της επόμενης μέρας», όπως αποκαλείται, ληφθεί μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή του ατυχήματος

Προσοχή! Η φαρμακευτική προφύλαξη δεν αποτελεί προληπτική μέθοδο για τη μόλυνση από τους ιούς και η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης. Είναι λύσεις εκτάκτου ανάγκης. Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά-μεταξύ άλλων αντισυλληπτικών μεθόδων- και για την απόφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και «βιάγκρα» και αντικαταθλιπτικό! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι λιγότερο ερωτικές χώρες- Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here