Ο καρκίνος του μαστού «χτύπησε» τα λεμόνια – Πώς ευαισθητοποιούν τις γυναίκες

0

Ο καρκίνος του μαστού «χτύπησε» τα λεμόνια, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τη νόσο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας #KnowYourLemons, τα λεμόνια απέκτησαν χαρακτηριστικά του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να υπενθυμίσουν στις γυναίκες ότι τα ογκίδια δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της ασθένειας.

Παρουσιάζοντας μία φωτογραφία με τα λεμόνια που… νοσούν, η εκστρατεία προτρέπει τις γυναίκες να επισκεφθούν το γιατρό τους αν παρατηρήσουν οποιαδήποτε από τις 12 ύποπτες αλλαγές, που αποτυπώνονται στα λεμόνια, στο στήθος τους.

Η ιδέα ήταν μιας  νεαρής σχεδιάστριας, της Corrine Beaumont η οποία έχασε πολύ πρόωρα τις γιαγιάδες της από τη νόσο και πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο να ενημερώσει τις γυναίκες για τα συμπτώματα που πρέπει να τις ανησυχήσουν: ψηλάφιση ενός εσωτερικού όζου, μία πυκνή μάζα, μία εισολκή (βαθούλωμα) στο δέρμα, η διάβρωση του δέρματος, το κοκκίνισμα ή η θερμότητα σε ένα σημείο, υγρό από τη θηλή, ένα εόγκωμα, μία φλέβα που εμφανίζεται στην επιφάνεια και μεγαλώνει, η εισολκή της θηλής ( προς τα μέσα), η αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, δέρμα που θυμίζει τη φλούδα του πορτοκαλιού, το ζάρωμα ή η δημιουργία μικρών «βελονιών» στο δέρμα.

Αν και στη συντριπτική πλειονότητα τους τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε πιο απλές αιτίες, στις μία στις δέκα περιπτώσεις οφείλονται σε κάτι σοβαρό και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια.

Παρόλο που η εκστρατεία έχει ξεκινήσει από το 2003,  τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο χάρη σε μία ασθενή, την  Erin Smith Chieze. Όπως η ίδια γράφει στο Facebook, διαγνώστηκε με σταδίου 4 καρκίνο του μαστού όταν απευθύνθηκε στον γιατρό επειδή μία από τις εικόνες με τα λεμόνια της θύμισε την εικόνα του μαστού της.

Η εκστρατεία «Know Your Lemons» έχει μεταφραστεί σε 16 διαφορετικές γλώσσες και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των γυναικών σε ΗΠΑ, Ισπανία, Τουρκία και Λίβανο, αναφέρει το BBC. Επειδή είναι εύκολα κατανοητή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ενημερωθούν για τη νόσο, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζουν χρόνια – Τι βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here