Εμετός στην εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

0

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι μία εγκυμοσύνη συνοδεύεται από ναυτίες και εμετούς και είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο. Παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα, παρουσιάζονται στις περισσότερες εγκυμοσύνες (περίπου στο 65%) κατά το 1ο τρίμηνο και μάλλον αποτελούν ένδειξη μιας υγιούς κύησης.

Την άποψη αυτή ενισχύει και δημοσιευμένη μελέτη στην επιθεώρηση Human Reproduction, η οποία διεξήχθη σε περισσότερες από 2.400 έγκυες γυναίκες και συνέδεσε τη ναυτία και τον εμετό, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης αποβολής – ιδιαίτερα στις γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω.

Άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 797 γυναικών, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν πρωινές ναυτίες είχαν κατά 50-75% μικρότερες πιθανότητες να αποβάλουν, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν εμετούς και ναυτία.

Αδιευκρίνιστη η αιτία

Αν και η αιτία της ναυτίας στην εγκυμοσύνη δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και υπάρχουν διάφορες θεωρίες, οι επιστήμονες τείνουν να την αποδίδουν στις ορμονικές αλλαγές που επιφέρει στο σώμα η εγκυμοσύνη. Λίγο μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο ο οργανισμός αρχίζει να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (ΗCG). Η ναυτία και οι εμετοί ξεκινούν, συνήθως, ταυτόχρονα με την έναρξη της παραγωγής της ΗCG. Κατά συνέπεια, η ναυτία ενδεχομένως να υποδεικνύει ότι υπάρχουν οι φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές που απαιτούνται για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η έλλειψη ναυτίας και εμετών, ωστόσο, δεν αποτελεί απαραιτήτως αιτία ανησυχίας. Μερικές γυναίκες δεν βιώνουν τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, παρά την επαρκή παραγωγή των σχετικών ορμονών.

Υπερέμεση

Ορισμένες φορές η ναυτία και ο εμετός μπορεί να υποδηλώνουν και την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Για παράδειγμα, όταν τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα μοριακής εγκυμοσύνης (στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται ιστός και όχι έμβρυο) ή υπερέμεσης εγκυμοσύνης. Η τελευταία κατάσταση εμφανίζεται στο 0,5-2 % των κυήσεων και χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμετούς που οδηγούν σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια, απώλεια βάρους και κέτωση (ο οργανισμός χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια). Η κατάσταση αυτή παρατηρείται πιο έντονα στις 8 – 9 εβδομάδες, και συνήθως υποχωρεί μετά τις 14 εβδομάδες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Σε περίπτωση που η έγκυος έχει λιγότερους από πέντε εμετούς την ημέρα, έχει χάσει ελάχιστο βάρος και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι φυσιολογικά, μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο σπίτι, με την καθοδήγηση του γιατρού της.

Aντίθετα, όταν οι εμετοί είναι περισσότεροι από 5 την ημέρα, υπάρχει μεγάλη απώλεια βάρους (> 5% του βάρους πριν την εγκυμοσύνη), παθολογικά ευρήματα στις εργαστηριακές εξετάσεις κ.ά. ή έχει αποτύχει η αντιμετώπιση στο σπίτι (3 ημέρες χωρίς βελτίωση) θα πρέπει να διερευνηθεί η κατάσταση και να προληφθούν/αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο της γυναίκας. Δείτε για πόσο

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μελέτη: Καθυστερημένη η ανάπτυξη των παιδιών των παχύσαρκων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here