Με καισαρική παραπάνω από τις μισές γεννήσεις στην Ελλάδα – Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Υγείας

0

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον υπερβολικό αριθμό γεννήσεων που γίνονται με καισαρική κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ,  Γιώργου Δημαρά.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στο πόρισμα του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ελλάδα, από τον οποίον είχε ζητήσει να διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. «Οι ερευνητές του ΠΟΥ έκαναν μια πολύ συστηματική δουλειά, συνεργάστηκαν με τις τρεις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες που υπάρχουν, επισκέφθηκαν πάρα πολλά νοσοκομεία, μαιευτικές κλινικές, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνεργάστηκαν με πανεπιστημιακούς γιατρούς, με γιατρούς του ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με το πόρισμα του ΠΟΥ, στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ των οποίων το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.  Όντως το αποδεκτό όριο από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το 15%. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 30%, δηλαδή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε εμάς υπάρχει διπλάσιο ποσοστό με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια. «Νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι μια εικόνα, η οποία εκθέτει  την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τη χώρα μας, εκθέτει τις επίτοκες γυναίκες στους αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικής πράξης όπως είναι η καισαρική τομή. Επίσης, επιβαρύνει σαφέστατα το σύστημα υγείας, διότι υπολογίζεται ότι το κόστος της καισαρικής τομής, είναι περίπου 66% πάνω από τον φυσιολογικό τοκετό και φυσικά επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό που χρειάζεται την άμεση παρέμβαση του υπουργείου με ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι,με αφορμή αυτό το πόρισμα του ΠΟΥ, το υπουργείο θα διεξάγει καμπάνια ενημέρωσης ευρύτερα της κοινωνίας, θα προκαλέσει συζητήσεις και θα ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ένα πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων.

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια διαδικασία αιτιολόγησης για τις περιπτώσεις των τμημάτων, των κλινικών (ιδιωτικών και δημόσιων), που έχουν ένα υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών. Πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα guidelines που ισχύουν σε όλες τις χώρες, η απόφαση διενέργειας καισαρικής τομής. Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και αντικίνητρα. Αυτό είναι η ευθύνη της πολιτείας. Προφανώς χρειάζεται και αλλαγή κουλτούρας και στους υγειονομικούς, στους μαιευτήρες, αλλά και στην κοινωνία. Η προσπάθεια που θα κάνουμε από εδώ και πέρα θα είναι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, με ενημέρωση της κοινωνίας, να πετύχουμε καλύτερες επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

 
 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here