• ΥΓΕΙΑ

    6 ασθένειες που αλλάζουν την προσωπικότητα


    Οι επιπτώσεις από ορισμένες ασθένειες δεν περιορίζονται στη σωματική υγεία, αλλά επηρεάζουν και τη συμπεριφορά των ανθρώπων που πάσχουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σε κάποιο βαθμό η προσωπικότητά τους και όχι σπάνια να διαταράσσονται οι σχέσεις τους.

    Εκτός από τις νόσους που σχετίζονται άμεσα με την ψυχική υγεία, την προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσουν –μεταξύ άλλων- οι εξής:

    1. Άνοια με σωμάτια Lewy

    Είναι η συχνότερη μορφή άνοιας μετά το Αλτσχάιμερ. Όπως και στη νόσο Αλτσχάιμερ, έτσι και εδώ παρατηρούνται παθολογικές εναποθέσεις μιας πρωτεΐνης, της α-συνουκλεΐνης, που ονομάζονται σωμάτια Lewy. Τα σωμάτια Lewy εντοπίζονται στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, την κίνηση και τη σκέψη. Έτσι ο ασθενής επηρεάζεται όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο παθητικός και να χάνει το ενδιαφέρον του για τα χόμπι του και άλλες δραστηριότητές του.

    1. Νόσος του Πάρκινσον

    Παρόλο που μπορεί να ξεκινήσει σαν μια μικρή αστάθεια στο χέρι, το Πάρκινσον μπορεί τελικά να επηρεάσει τον τρόπο που ο ασθενής περπατάει, μιλάει, κοιμάται και σκέφτεται. Ακόμη και στα αρχικά στάδια, ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η εμμονή σε μικρές λεπτομέρειες ή μια ξαφνική απροσεξία. Αργότερα μπορεί να εκδηλωθεί κατάθλιψη και επαναληπτική ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά (π.χ. τυχερά παιχνίδια).

    1. Νόσος του Huntington

    Πρόκειται για μια εκ γενετής ασθένεια, αλλά εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες των 30 ή 40 ετών. Βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής. Μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό/ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος, εκρήξεις θυμού, εναλλαγές διάθεσης και κοινωνική απόσυρση.

    1. Πολλαπλή σκλήρυνση

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία χρόνια νευρολογική πάθηση, η οποία ανήκει στην κατηγορία των απομυελινωτικών νόσων. Οι ψυχοκοινωνικές επιδράσεις της νόσου περιλαμβάνουν ανηδονία και σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αίσθημα αναξιότητας και ενοχής, σκέψης θανάτου και αυτοκτονικό ιδεασμό, διαταραχές στη λειτουργικότητα  και διάσπαση της προσοχής.

    1. Διαταραχές θυρεοειδούς

    Τα άτομα με υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), μπορεί να εμφανίζουν έντονη ανησυχία και εσωτερική ένταση, συναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα και ανυπομονησία, υπερβολική ευαισθησία στο θόρυβο και προβλήματα στον ύπνο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και να έχουν παραισθήσεις.

    Οι άνθρωποι με υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), μπορεί να παρουσιάσουν σταδιακή απώλεια του ενδιαφέροντος και της πρωτοβουλίας, επιβράδυνση των ψυχικών διεργασιών, προβλήματα μνήμης όσον αφορά στα  πρόσφατα γεγονότα, πνευματική φθορά, αδυναμία συγκέντρωσης και κατάθλιψη.

    1. Όγκος στον εγκέφαλο

    Ένας όγκος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τις περιοχές που χειρίζονται την προσωπικότητα, τα συναισθήματα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη μνήμη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή σύγχυση ή προβλήματα μνήμης. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μεταβολές της διάθεσης, επιθετικότητα ή παρανοϊκές σκέψεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όταν ο θυρεοειδής στερεί τη μητρότητα
     
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο πανεπιστημιακό Ρευματολογικό Κέντρο στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»
     
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε



    ΣΧΟΛΙΑ