• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος μαστού: Τα 3 βήματα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του


    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μεταξύ των γυναικών, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Αν και οι ακριβείς αιτίες του  δεν έχουν διευκρινιστεί, υπάρχουν τρία βήματα που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισής του.

    Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν με τον έλεγχο του βάρους, την άσκηση και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

    Σύμφωνα με την Alice Bender, επικεφαλής των προγραμμάτων διατροφής στο AICR, παρότι όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να λάβουν καθημερινά μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης νόσου αλλά και άλλων καρκίνων και χρόνιων ασθενειών.

    Το 1ο βήμα είναι να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Περίπου το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται στο υπερβολικό σωματικό λίπος. Εκτός αυτού, το επιπλέον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων 10 καρκίνων, σύμφωνα με την Bender.

    Το 2ο βήμα είναι η φυσική δραστηριότητα. Τα τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας, καθημερινά, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Το 3ο βήμα είναι είτε να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ ή να το καταναλώνουν με μέτρο. Όπως επισημαίνει η Bender, ακόμα και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ σε τακτική βάση, αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου. Οι γυναίκες που πίνουν θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτήρι την ημέρα.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο θηλασμός μειώνει, επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

    «Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, που προσφέρουν ισχυρή προστασία», καταλήγει η Bender.

    Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Επιθετικοί ενδέχεται να είναι ακόμα και οι μικροί όγκοι 
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η «αλληλεπίδραση» καπνίσματος – ακτινοθεραπείας
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος μαστού:  Τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (γυναίκες και άνδρες)



    ΣΧΟΛΙΑ