• ΥΓΕΙΑ

    Βάψιμο των αβγών: Η ασφαλής διαδικασία και ο κανόνας των 7 ημερών

    χρωματιστά αυγά


    Παρά τον τραγικό συμβολισμό του, το βάψιμο των αβγών συχνά αποτελεί μια διασκεδαστική οικογενειακή παράδοση. Ωστόσο, αν δεν γίνει σωστά,  μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να απολαύσετε τα πασχαλινά αβγά,  χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

    Τα αβγά μπορεί να είναι «φορείς» βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, με πρωταγωνιστή αυτών την σαλμονέλα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του βαψίματος να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής:

    • Επιλέξτε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά και ελέγξτε την καρτέλα μήπως υπάρχει κάποιο σπασμένο.
    • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν τα πιάσετε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, (βράσιμο, βάψιμο, ψύξη κλπ).
    • Μην χρησιμοποιείτε ραγισμένα ή βρώμικα αβγά

    «Βράσιμο»

    Τοποθετήστε ένα μόνο στρώμα αβγών σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε νερό τουλάχιστον 2,5 εκ.  πάνω από τα αβγά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και μόλις βράσει το νερό αφαιρέστε την προσεκτικά από τη φωτιά. Αφήστε τα αβγά να σταθούν (18 λεπτά για πολύ μεγάλα αβγά, 15 λεπτά για μεγάλα, 12 λεπτά για μέτρια). Στη συνέχεια ρίξτε άφθονο κρύο νερό πάνω τους και όταν είναι αρκετά δροσερά για να τα πιάσετε, τοποθετήστε τα σε ένα ανοιχτό δοχείο στο ψυγείο, όπου μπορούν να στεγνώσουν.

    Η μέθοδος (ήπιο μαγείρεμα) συνιστάται  εναλλακτικά του βρασίματος για τα αβγά που πρόκειται να βαφτούν, από το Αμερικανικό Συμβούλιο Αβγών (American Egg Board).  Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να σπάσουν, ενώ επιπλέον δεν σχηματίζονται πράσινα «δαχτυλίδια» γύρω από τον κρόκο, όπως με το βράσιμο.

    Βάψιμο

    Αν σκοπεύετε να φάτε τα χρωματιστά αβγά, χρησιμοποιήστε βαφές ειδικές για τρόφιμα.

    Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές φυσικές «βαφές» από φρούτα και λαχανικά:

    • Κόκκινα και ροζ – παντζάρια, κόκκινα κρεμμύδια, κράνμπερι, κατεψυγμένα σμέουρα
    • Πράσινο – σπανάκι, πράσινο λάχανο, βατόμουρα
    • Μπλε – κόκκινο λάχανο
    • Πορτοκαλί- φλούδες πορτοκαλιού, καρότα
    • Κίτρινο – κίτρινα κρεμμύδια, φλούδες λεμονιού

    Μπαχαρικά, βότανα και ροφήματα μπορεί επίσης να έχουν καλό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο καφές παράγει αποχρώσεις καφέ, ενώ η κουρκούμη μπορεί να δώσει ένα λαμπερό κίτρινο-πορτοκαλί.

    Η διαδικασία έχει ως εξής: Πλύνετε και κόψτε τα υλικά. Υπολογίστε περίπου 2 φλιτζάνια σε περίπου ένα λίτρο νερό.

    Βάλτε τα υλικά και το νερό σε μία κατσαρόλα, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 έως 60 λεπτά. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο πιο βαθιά τα χρώματα.

    Τοποθετήστε τα αβγά μέσα στη βαφή και βάλτε τα στο ψυγείο, αφήνοντάς τα περίπου 30 λεπτά. Όσο περισσότερο παραμείνουν μέσα στη βαφή, τόσο πιο βαθύ θα είναι το χρώμα.

    Εάν ένα αβγό σπάσει κατά το βάψιμο θα πρέπει να το  πετάξετε, καθώς μέσα από τις ρωγμές του κελύφους μπορεί να εισέλθουν  βακτήρια.

    Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά το βάψιμο των αβγών.

    Συντήρηση

    Βεβαιωθείτε ότι τα αβγά δεν έχουν μείνει  έξω από το ψυγείο για περισσότερο από 2 ώρες.

    Εξετάστε τη χρήση πλαστικών αβγών για τη διακόσμηση  του σπιτιού,

    Διατηρήστε τα χρωματισμένα αβγά στο ψυγείο, τοποθετώντας  τα σε ράφι  με τη θήκη τους και όχι στην πόρτα του ψυγείου.

    Κρατήστε τα στο ψυγείο μέχρι λίγο πριν την κατανάλωσή τους.

    Να θυμάστε ότι ισχύει ο κανόνας των 7 ημερών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 7 ημέρες.

     

    Πηγές: American Heart Association, FDA, Minnesota Dept. of Health, Institute of Agriculture and Natural Resources- University of Nebraska

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διατροφή: Τα δύο τρικ της επιστήμης για να χάνεις κιλά ευκολότερα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νηστεία: Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν και γιατί

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί παχαίνουμε κατά τη νηστεία;



    ΣΧΟΛΙΑ