• ΥΓΕΙΑ

    Το έκζεμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου


    Τα άτομα που πάσχουν από έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σοβαρό έκζεμα παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%,  καρδιακής ανεπάρκειας κατά 70% και αυξημένο κίνδυνο  για τα υπόλοιπα καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασταθούς στηθάγχης, του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της κολπικής μαρμαρυγής και του καρδιαγγειακού θανάτου κατά 50%, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς έκζεμα.

    Οι ασθενείς με έκζεμα οποιουδήποτε είδους ήταν 10-20% πιο πιθανό να παρουσιάσουν μη θανατηφόρο καρδιαγγειακό νόσημα, σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς έκζεμα, αλλά ο απόλυτος κίνδυνος ήταν χαμηλός (για παράδειγμα, σε μια περίοδο ενός έτους 25 / 10.000 ασθενείς με έκζεμα θα έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με 21 / 10.000 άτομα χωρίς έκζεμα).

    Η κατάσταση του εκζέματος μπορεί να ποικίλει με την πάροδο του χρόνου και οι ασθενείς των οποίων το έκζεμα ήταν ενεργό για το μεγαλύτερο μέρος της παρακολούθησής τους παρουσίαζαν, επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο κίνδυνος περιοριζόταν κυρίως σε ασθενείς με σοβαρό έκζεμα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είχαν λάβει ανοσοκατασταλτικά -από του στόματος- φάρμακα, εκείνων που είχαν υποβληθεί σε φωτοθεραπεία ή που είχαν αναφερθεί σε δερματολόγους.

     «Το έκζεμα είναι μια εξουθενωτική κοινή πάθηση. Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ εκζέματος και καρδιαγγειακής νόσου ανέφεραν μικτά ευρήματα, ωστόσο, δεν είχαν λάβει υπόψη τους στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου και δεν είχαν αξιολογήσει τα επίπεδα της δραστηριότητας του εκζέματος με την πάροδο του χρόνου, σημεία που η έρευνα μας έχει συμπεριλάβει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Sinead Langan, από τη  Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που πρόκειται για  μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει τη σχέση αιτίας- αποτελέσματος, οι στρατηγικές καρδιαγγειακής πρόληψης σε ασθενείς με σοβαρό και κυρίως ενεργό έκζεμα θα πρέπει να εξεταστούν εάν τα συμπεράσματα επαληθευτούν από μελλοντικές μελέτες.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το παράδοξο της φυσικής δραστηριότητας: Πότε συνδέεται με πρόωρο θάνατο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 13 συμπτώματα στο δέρμα του προσώπου και τα προβλήματα που υποδηλώνουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μουχλιασμένα τρόφιμα: Γιατί δεν πρέπει να τα τρώμε ποτέ, ακόμα και αν τα έχουμε καθαρίσει



    ΣΧΟΛΙΑ