• ΥΓΕΙΑ

    Στην τελική ευθεία η ανάδειξη νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ – Το πρόσωπο «φαβορί»

    • Έφη Τσιβίκα
    ποιος


    Το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύστερα από την παραίτηση του νυν προέδρου του Οργανισμού, καθηγητή Σωτήρη Μπερσίμη.

    Την Παρασκευή 7/12, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τη θέση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης, υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργου Γιαννόπουλου, η οποία θα επιλέξει και θα προτείνει δύο υποψηφίους στους αρμόδιους υπουργούς.

    Οι  κκ Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης θα επιλέξουν τον έναν εκ των δύο υποψηφίων και, στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί η επιλογή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται στους δέκα, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής νοσοκομείου της Αθήνας, διοικητικοί υπάλληλοι Οργανισμών καθώς και ένα μέλος ΔΣ της ΗΔΙΚΑ και σύμβουλος του κου Ξανθού σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του οποίου το όνομα ακούγεται έντονα ως πρόσωπο – «φαβορί» για τη θέση.

    Αν και η έγκριση από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής αποτελεί μία καθαρά τυπική διαδικασία, είναι απαραίτητη προκειμένου ο νέος πρόεδρος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Έτσι, δεδομένου ότι η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της στις 21 Δεκεμβρίου, λόγω των εορτών, τα περιθώρια για να εγκρίνει ή να απορρίψει τον προτεινόμενο νέο πρόεδρο του Οργανισμού εντός του 2018 είναι οριακά. Διαφορετικά, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με το νέο έτος και ειδικότερα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, καθηγητής Σωτήρης Μπερσίμης, υπέβαλε την παραίτησή του το καλοκαίρι, η οποία στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

    Παρότι, όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, υπήρξε έντονη φημολογία για τεταμένη σχέση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Ο κος Μπερσίμης, ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    Στις αρχές του περασμένου Μαΐου  έλαβε το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS). Πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς για πρώτη φορά το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

    Παράλληλα, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.

    Και στις δύο περιπτώσεις το «κλειδί» της επιτυχίας του θεωρείται η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον Οργανισμό, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της Στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) και επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΟΠΥΥ: Ζημία 6 εκατ. ευρώ από παράνομες συνταγογραφήσεις γιατρού

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμφωνία Ελλάδας – Αυστρίας για αποζημιώσεις παροχών ασθενείας – Λήξη της «ποινής» που είχε επιβληθεί στη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ