• ΥΓΕΙΑ

    Sapiosexuality: Ειλικρινής σεξουαλική προτίμηση ή υποκρισία;

    • Έφη Τσιβίκα


    Από τότε που ο όρος Sapiosexuality εμφανίστηκε στο λεξιλόγιο της ποπ κουλτούρας κάποιοι τον δέχτηκαν και κάποιοι των αμφισβήτησαν, προβάλλοντας τους προβληματισμούς τους. Μια νέα μελέτη, όμως, υποστηρίζει ότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους τα υψηλά επίπεδα νοημοσύνης (IQ) είναι το πιο ελκυστικό σεξουαλικά χαρακτηριστικό στο αντίθετο φύλο και μάλιστα η προτίμηση αυτή αξιολογήθηκε ψυχομετρικά βάσει μιας νέας κλίμακας (SapioQ).

    Ο όρος Sapiosexuality προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens  (σοφός, λογικός, συνετός) και τη λέξη sexuality (σεξουαλικότητα) και  Sapiosexual είναι αυτός που βρίσκει ως το πιο ελκυστικό ερωτικά χαρακτηριστικό στο αντίθετο φύλο την ευφυΐα. Αυτός που διεγείρεται πρώτα από το μυαλό και μετά από το κορμί ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το σημείο της αμφισβήτησης, καθώς ορισμένοι θεωρούν αδιανόητη την «παράτυπη» αυτή ιεράρχηση, σε σημείο μάλιστα που να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη υποκρισία.

    Ωστόσο, η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον Gilles Gignac, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και περιλάμβανε 383 φοιτητές, αξιολογεί την αμφιλεγόμενη σεξουαλική αυτή προτίμηση σε επιστημονική βάση.

    «Βρήκαμε ότι η sapiosexuality μπορεί να μετρηθεί ψυχομετρικά και ότι μεταξύ του 1% – 8% των σχετικά νέων ανθρώπων (18 έως 35 ετών) μπορεί να είναι sapiosexuals. Όμως το πόσο έξυπνος είναι ένας άνθρωπος (βάσει τεστ IQ) δεν φαίνεται να προβλέπει το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον εαυτό ως sapiosexual», δήλωσε ο Gignac.

    Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι ενώ τα άτομα με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο IQ έλκυσαν σεξουαλικά τους συμμετέχοντες, όσοι ήταν πιο έξυπνοι από το 99% των ανθρώπων θεωρήθηκαν ελαφρώς λιγότερο επιθυμητοί. Το πιο επιθυμητό και σεξουαλικά ελκυστικό επίπεδο ευφυΐας για έναν μακροχρόνιο σύντροφο φάνηκε ότι είναι γύρω στο 120 (μέσος δείκτης IQ=100).

    Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να βλέπουν τη υψηλή νοημοσύνη ως ένα θετικό χαρακτηριστικό, λόγω του θετικού αντίκτυπου που μπορεί να έχει στη ζωή, όπως είναι οι ευκαιρίες απασχόλησης και η καλύτερη λήψη αποφάσεων.

    Όπως έδειξε η έρευνα, άλλα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι αναζητούν είναι μια συναρπαστική και μια «εύκολη» προσωπικότητα, ωστόσο, στην κορυφή της λίστας βρίσκονταν η ευγένεια και η κατανόηση, ενώ ακολούθησε η νοημοσύνη.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intelligence.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ο πιο εύκολος τρόπος για να μειώσετε το στρες

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε φάρμακο που αδυνατίζει χωρίς δίαιτα

     
     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σαρώνει» η γρίπη στην Ιταλία: 7.000.000 ασθενείς επισκέφθηκαν γιατρούς το τελευταίο τριήμερο

     



    ΣΧΟΛΙΑ