• ΥΓΕΙΑ

    Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα

    • NewsRoom
    κόκκινα αβγά


    Λένε ότι τα αβγά μπορεί να βλάψουν την υγεία, αυξάνοντας την χοληστερόλη. Και δεν είναι ψέμα, καθώς κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να συμβεί κι αυτό.  Ωστόσο, τα αβγά είναι μία απ΄ τις πιο θρεπτικές τροφές που περιλαμβάνει η διατροφή μας. Αρκεί να τα καταναλώνουμε σωστά.

    Η θρεπτική αξία των αβγών προκύπτει κυρίως από την παροχή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα αβγό μέτριου μεγέθους (60 g) παρέχει περίπου 7 g πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των αμινοξέων είναι τόσο καλή, ώστε η πρωτεΐνη του αβγού να θεωρείται η πρωτεΐνη αναφοράς. Για να γίνει κατανοητό, 2 αβγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100 g κρέατος ή ψαριού.

    Η ενεργειακή αξία ενός μέτριου αβγού (60 g) είναι περίπου 376 KJ (90 Kcal). Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 7 g, με τα περισσότερα από αυτά να περιέχονται στον κρόκο. Τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Ένα αβγό περιέχει επίσης 180 mg χοληστερόλης. Το αβγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, D, E) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο).

    Σύμφωνα με το NHS, δεν υπάρχει επίσημα συνιστώμενο όριο για το πόσα αβγά μπορεί να καταναλώνει κανείς.

    Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας υγιής άνθρωπος είναι ασφαλές να καταναλώνει έως 3 αυγά την ημέρα.

    Συνδυάστε τα με λαχανικά, φτιάξτε μια αυγοσαλάτα ή δοκιμάστε τα σε μπαγκέτα ολικής άλεσης. Αποφύγετε να τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα που αυξάνουν τη χολιστερίνη (π.χ κρέας, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Οι καπνιστές κάνουν χειρότερη διατροφή από τους μη καπνιστές!

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια



    ΣΧΟΛΙΑ