• ΥΓΕΙΑ

    Πώς ένα μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό


    Εκτός από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόλη στο “μικροσκόπιο” έχουν μπει και οι λοιμώξεις. Θα μπορούσε ένα μικρόβιο να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα; Σύμφωνα με νέα μελέτη, ναι.

    Οι ερευνητές συσχέτισαν λοιμώξεις, όπως η πνευμονία και οι ουρολοιμώξεις, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν ένα μητρώο ασθενών που παρακολουθήθηκε για πολλά χρόνια σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ. Εξετάστηκαν 1.312 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα ή άλλο στεφανιαίο σύμβαμα και 727 ασθενείς που εμφάνισαν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκλήθηκε από θρόμβο αίματος.

    Από όσους υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο, περίπου 37% είχαν κάποια λοίμωξη τους προηγούμενους τρεις μήνες. Από αυτούς που υπέστησαν εγκεφαλικό, το ποσοστό έφτανε το 30%.

    Οι λοιμώξεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα στην ίδια ομάδα ασθενών, ενώ οι πιθανότητες αυτές ήταν μεγαλύτερες τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

    Γενικά οι λοιμώξεις πυροδοτούν τη φλεγμονή στον οργανισμό, δήλωσε η Δρ Kamakshi Lakshminarayan, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και επικεφαλής της έρευνας.

    Ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, διαδικασία η οποία ευνοεί και την αύξηση των αιμοπεταλίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων που εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

    «Η λοίμωξη φαίνεται ότι είναι η αιτία για την αλλαγή της ισορροπίας στο αίμα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε θρόμβωση», δήλωσε η Lakshminarayan,

    Η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ασθενείς που νοσηλεύονται για λοιμώξεις πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία και για την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Απαιτείται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να δοθούν αυτές οι απαντήσεις, είπε η Lakshminarayan.

    Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ήταν ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης που αναφέρθηκε στη μελέτη, με την πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού να ακολουθού, ενώ αναφέρθηκαν επίσης λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος.

    Η μελέτη περιλάμβανε ασθενείς που νοσηλεύονταν για θεραπεία λοιμώξεων, αλλά και ασθενείς που ακολουθούσαν θεραπεία εκτός νοσηλείας. Και οι δύο ομάδες ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός τριών μηνών από τη λοίμωξη, αλλά αυτή η συσχέτιση φαίνεται να είναι ισχυρότερη στους ασθενείς που νοσηλεύονταν.

    Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι λοιμώξεις που χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι εξ αρχής πιο σοβαρές.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Journal of the American Heart Association).

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πνευμονιοκοκκική πνευμονία: Το λάθος και το παράδοξο που κοστίζουν ζωές
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυοκαρδίτιδα: Πώς από μια απλή ίωση μπορεί να φτάσεις στη μεταμόσχευση καρδιάς



    ΣΧΟΛΙΑ