• ΥΓΕΙΑ

    Παθήσεις του εντέρου: Ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψή τους


    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος του Crohn και άλλες παθήσεις του εντέρου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα- ή ακόμη και να αποφευχθούν- χάρη σε μια νεοανακαλυφθείσα σχέση μεταξύ της φλεγμονής και μιας διαδικασίας των κυττάρων, που προσδιορίστηκε από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

    Με επικεφαλής τον δρ Ιωάννη Νέζη, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, η νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μυγάκια φρούτων, έδειξε ότι η αυτοφαγία – διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα διασπώνται και ανακυκλώνουν επιβλαβή ή κατεστραμμένα στοιχεία μέσα τους για να διατηρούν τον οργανισμό μας υγιή – όταν είναι δυσλειτουργική προκαλεί φλεγμονή των ιστών, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους  σε ασθένειες, ιδιαίτερα στο έντερο.

    Η κατανόηση της σχέσης αυτής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις παθήσεις του εντέρου – όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσο του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα – δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να στοχεύσουν στη ρίζα αυτών των ασθενειών, ρυθμίζοντας και ελέγχοντας την αυτοφαγία.

    Σε νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, ο δρ Νέζης και οι συνεργάτες του εντοπίζουν – για πρώτη φορά – μια πρωτεΐνη που ρυθμίζεται από την αυτοφαγία. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται Kenny και περιέχει ένα μοτίβο αμινοξέων που προκαλείται από την αυτοφαγία. Όταν η αυτοφαγία είναι δυσλειτουργική, η Kenny συσσωρεύεται και προκαλεί φλεγμονή.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, για να αποφευχθούν οι σοβαρές παθήσεις του εντέρου που προκαλούνται από φλεγμονή, είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αυτοφαγίας.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, τροφές όπως τα ρόδια, τα κόκκινα σταφύλια, τα αχλάδια, τα μανιτάρια, οι φακές, η σόγια και ο αρακάς περιέχουν φυσικές ενώσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν την αυτοφαγία, βοηθώντας στην πρόληψη φλεγμονών και παθήσεων του εντέρου.

    «Η ένταξη των παραπάνω τροφών στη διατροφή μας θα βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής και θα ανακουφίσει τα συμπτώματα των παθήσεων του εντέρου», δήλωσε ο δρ Νέζης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ληγμένα φάρμακα: Κίνδυνος από τη ρίψη τους στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα

     

     

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πεπτικές διαταραχές: 4 αλλαγές – καμπανάκι κινδύνου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση των ΙΦΝΕ – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ