• ΥΓΕΙΑ

    Νηστεία: Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν και γιατί

    • Contributor


    Είναι γνωστό ότι τα οφέλη από τη νηστεία είναι πολλά, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, καθώς ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφών  από την καθημερινή διατροφή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί ορισμένους να τους βλάψει.  Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Σοφία Ελευθερίου, MSc, εξηγεί ποιοι είναι αυτοί και γιατί.

    “Τα οφέλη της νηστείας για την υγεία είναι πολλά, καθώς ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ζωικού λίπους (κακό λίπος) ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστο λίπος (καλό λίπος), από πηγές όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί (πχ. αμύγδαλα) κλπ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθάει τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζωικού λίπους που πιθανότατα να έχει προηγηθεί και να μειώσει δείκτες όπως η ολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και εάν η νηστεία γίνει σωστά, ακόμη και το σωματικό βάρος σε περίπτωση που αυτό είναι επιθυμητό”, αναφέρει η κα Ελευθερίου, και συμπληρώνει:

    “Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς & άλλων απαραίτητων συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα & τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συνεισφέρουν στην καλή υγεία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην βελτίωση της λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού”.

    Ελευθερίου-Σοφία
    Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου

     

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να νηστεύουν μόνο για περιορισμένα χρονικά διαστήματα και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, καθώς το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει επαρκή ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, ο σίδηρος και κάποιες βιταμίνες. “Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες, οι υπερήλικοι, άτομα με οστεοπόρωση και όσοι έχουν διαγνωσμένη σιδηροπενική αναιμία δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, σε άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας  (πχ. παγκρεατίτιδα, διαβήτης κλπ) τίθενται περιορισμοί στην εφαρμογή ενός νηστήσιμου διαιτολογίου και ιδιαίτερα όταν αυτό τηρείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα”, τονίζει η κα Ελευθερίου.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικίνδυνα όσο και το κάπνισμα τα καθαριστικά σε σπρέι!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο τεστ ανιχνεύει τον αυτισμό στα παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ