• ΥΓΕΙΑ

    Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας οδηγούν στην κατάθλιψη – Τι μπορείτε να κάνετε

    • Contributor

    Δρ Ίλια Θεοτοκά


    Οι συνθήκες εργασίας που βιώνουμε σήμερα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική μας υγεία. Οι υψηλές απαιτήσεις συχνά προκαλούν σωματικούς πόνους και οδηγούν τους εργαζόμενους στην κατάθλιψη.

    Γράφει η Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινίτειο Νοσοκομείο

    Το άγχος είναι μέρος της ζωής μας και όταν αυτό επηρεάζει σοβαρά την επαγγελματική μας ζωή, τότε θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Παρατηρούμε δε ότι αφορά όλες τις κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες ατόμων, άνδρες, γυναίκες, μεγάλους και μικρούς.

    Πιο συγκεκριμένα, μία πρόσφατη μελέτη με 1000 εργαζόμενους, με μέση ηλικία 32 ετών, στην Ευρώπη έδειξε ότι το εργασιακό άγχος σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κατά περίπου 45%. Το άγχος δηλαδή στην επαγγελματική ζωή προκαλεί κατάθλιψη. Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτά τα ποσοστά είναι οι υψηλές απαιτήσεις από την εργασία, η υπερβολική πίεση χρόνου, η μειωμένη δυνατότητα αποφάσεων, η ανισορροπία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής και η επαγγελματική ανασφάλεια.

    Μία άλλη αμερικανική μελέτη με 1002 Αμερικανούς έδειξε ότι το 44% των συμμετεχόντων εμφάνιζαν συχνά ημικρανίες, το 29% είχαν σοβαρό άγχος, το 23% παρουσίαζαν σοβαρή κατάθλιψη και οι μισοί είχαν πόνους στην πλάτη και άκαμπτο μυϊκό σύστημα.

    Πολλοί δε, κυρίως άνδρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος καταφεύγουν στην κατάχρηση αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες τείνουν να γίνονται περισσότερο καταθλιπτικές. Οι γυναίκες επεξεργάζονται πιο πολύ τις αρνητικές εμπειρίες, σκέφτονται πάνω σ’ αυτές, ενώ οι άνδρες επιδιώκουν να ξεφεύγουν από τα προβλήματα και το αλκοόλ βοηθά σ’ αυτό. Φυσικά, στο συγκεκριμένο θέμα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, καθώς εμπλέκονται γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες και διαφορετικοί εγκεφαλικοί χειρισμοί που εξατομικεύουν το πρόβλημα.

    Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν σε αυτό που συχνά ονομάζουμε χρόνιο άγχος, όπου η αντίδραση στο στρες ενεργοποιείται ξανά και ξανά και ο οργανισμός μας ξεχνά να επιστρέψει στην προηγούμενη, προ του άγχους κατάσταση. Για παράδειγμα, το άγχος στη δουλειά κάνει τον άνθρωπο να έχει λιγότερη υπομονή όταν όταν βρίσκεται εκτός εργασίας, πράγμα που επιδρά αρνητικά στις προσωπικές του σχέσεις, να έχει λιγότερη ενέργεια και να αποφεύγει να ασκείται, ακόμα και με τη μορφή ενός μικρού περιπάτου. Αν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε πιθανότατα απειλείται η σωματική και ψυχική του υγεία.

    Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν οι οικονομίες «ζορίζονται» και η παραγωγή  πρέπει να γίνεται με λιγότερους εργαζόμενους ή με λιγότερους πόρους. Τι μπορείτε να κάνετε; Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξετε δουλειά, ειδικά σ’ αυτές τις εποχές, ούτε να σπουδάσετε κάτι καινούργιο, ούτε υπάρχει χρόνος να αποκτήστεε επιπλέον δεξιότητες. Για να διατηρήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία, θα πρέπει να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι τη ζωή σας μετά τη δουλειά και να προσπαθήσετε να ξεφύγετε από το άγχος που σας συνοδεύει όταν βρίσκεστε εκτός εργασίας.

    Ξεκινήστε από το πρωί. Κάντε κάποιες απλές σωματικές ασκήσεις, παράλληλα με τα άλλα που έχετε να κάνετε κατά τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια, στον οποιοδήποτε ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχετε, σχεδιάστε κάτι για να σπάσετε τον κύκλο «σπίτι-δουλειά-σπίτι». Πηγαίνετε μία σύντομη βόλτα, (κάντε κούνια σε μια παιδική χαρά), ασχοληθείτε με τα λουλούδια του μπαλκονιού ή του κήπου σας. Οτιδήποτε διακόπτει τη ρουτίνα είναι χρήσιμο.

    Βάλτε λίγο γέλιο στη ζωή σας. Γελάστε όποτε μπορείτε. Μπορεί να ξεκινήσετε από ένα γέλιο «ψεύτικο» και μετά αυτό να γίνει πραγματικό, αυθόρμητο και ακόμα περισσότερο μεταδοτικό. Το γέλιο εξάλλου βελτιώνει την μυϊκή αναπνευστική και κοιλιακή λειτουργία. Ζήστε την αστεία πλευρά της ζωής, που πράγματι υπάρχει. Διακωμωδήστε πράγματα κάποια στιγμή, ίσως ακόμα και σοβαρά. Όλοι το χρειαζόμαστε αυτό.  Χρειάζεται επίσης να βγάλουμε από τη ζωή μας κάποια πιθανά άχρηστα πράγματα και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

    Δείτε τα δυνατά σας σημεία. Προσπαθήστε να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας. Σίγουρα υπάρχουν!

    Κοιτάξτε τι πραγματικά θέλετε και τι σας ικανοποιεί να κάνετε στη ζωή σας και κάντε μία λίστα με τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να τα υλοποιήσετε. Για τον καθένα είναι εντελώς διαφορετικά.

    Μιλήστε με τον εαυτό σας. Το να μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ενισχύει το κίνητρό μας και την ικανότητά μας να πετύχουμε τους στόχους μας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατάθλιψη: 9 μύθοι που πρέπει να πάψετε να πιστεύετε

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχείτε υπερβολικά; Δείτε τι κάνετε στον οργανισμό σας

     

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μήπως το «τοξικό» άτομο είσαι τελικά εσύ; Πώς θα το καταλάβεις!

     



    ΣΧΟΛΙΑ