• ΥΓΕΙΑ

    Οι «φτωχές» κοινωνικές δεξιότητες βλάπτουν σοβαρά την υγεία


    Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις κοινωνικές τους συναναστροφές (φτωχές κοινωνικές δεξιότητες) μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα όχι μόνο ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (UA).

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να βιώνουν περισσότερο στρες και μοναξιά, καταστάσεις οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Chris Segrin, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του UA.

    Είναι, εδώ και καιρό, γνωστό ότι οι κοινωνικές δεξιότητες συνδέονται με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είχαν αποδείξεις ότι μπορεί, επίσης, να σχετίζονται και με «φτωχότερη» σωματική υγεία.

    Η μελέτη, εξέτασε ένα αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα  775 ατόμων, ηλικίας 18 έως 91 ετών, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στην αξιολόγηση των κοινωνικών δεξιοτήτων, του στρες, της μοναξιάς και της ψυχικής και σωματικής υγείας.

    Τι ακριβώς, όμως, είναι οι κοινωνικές δεξιότητες; Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για τις δεξιότητες επικοινωνίας που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους άλλους.

    Ο Segrin επικεντρώθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένους δείκτες κοινωνικών δεξιοτήτων: την ικανότητα παροχής συναισθηματικής υποστήριξης σε άλλους,  την αυτο-αποκάλυψη ή ικανότητα ανταλλαγής προσωπικών πληροφοριών με άλλους, την ικανότητα αντοχής στις παράλογες απαιτήσεις των άλλων και τις δεξιότητες σύναψης σχέσεων ή την ικανότητα να κάνει κανείς γνωριμίες.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν ελλείψεις σε αυτές τις δεξιότητες ανέφεραν περισσότερο στρες, περισσότερη μοναξιά και φτωχότερη συνολική ψυχική και σωματική υγεία. Κι ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο σώμα είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, η μοναξιά είναι ένας πιο πρόσφατα ανακαλυφθείς παράγοντας κινδύνου για την υγεία.

    «Ξεκινήσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι η μοναξιά είναι πραγματικά πολύ σοβαρός κίνδυνος για την υγεία πριν από περίπου 15 χρόνια. Είναι τόσο σοβαρός κίνδυνος όσο το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με έλλειψη άσκησης», δήλωσε ο Segrin.

    Ο ίδιος παρομοιάζει την εμπειρία της μοναξιάς με τον τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν βιάζονται να φύγουν και δεν μπορούν να βρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, με εξαίρεση το γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση το συναίσθημα δεν υποχωρεί.

    «Όταν χάνουμε τα κλειδιά μας, το στρες υποχωρεί όταν τα βρίσκουμε και μπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Οι μοναχικοί άνθρωποι βιώνουν το ίδιο είδος απεγνωσμένης αναζήτησης – σε αυτή την περίπτωση, όχι για τα κλειδιά του αυτοκινήτου, αλλά για σημαντικές σχέσεις – και δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από το στρες. Δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν για αυτό και το στρες της απεγνωσμένης αναζήτησης κοστίζει στην υγεία τους».

    Ωστόσο, οι κοινωνικές δεξιότητες έχουν αποδειχθεί επιδεκτικές στην παρέμβαση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να βελτιωθούν.

    «Για όσους πραγματικά θέλουν να τις βελτιώσουν και να δουλέψουν πάνω σε αυτές, υπάρχει θεραπεία, υπάρχει συμβουλευτική και σχετική εκπαίδευση. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα δεν το συνειδητοποιούν», δήλωσε ο Segrin.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό αποδίδεται και στην έλλειψη ευαισθητοποίησης. Αυτοί οι άνθρωποι, ακόμα και αν δεν καταφέρουν να πάρουν τη δουλειά ή έχουν διαφωνίες με τους συναδέλφους ή τους συζύγους τους, δεν θεωρούν ότι έχουν πρόβλημα. Ζουν με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου για την υγεία τους και δεν το γνωρίζουν καν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Communication, είναι από τις πρώτες που συνδέουν τις κοινωνικές δεξιότητες και με τη σωματική υγεία.

    Πώς «χτίζονται» οι κοινωνικές δεξιότητες

    Οι δεξιότητες αυτές μαθαίνονται ως επί το πλείστον με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από την οικογένεια και συνεχίζοντας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η κοινωνικότητα ή το κοινωνικό άγχος, μπορεί να είναι- τουλάχιστον εν μέρει- κληρονομικά.

    Παρόλο που δεν εξετάζεται στην τρέχουσα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνολογία μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους, ειδικά στους νέους.

    «Η χρήση της τεχνολογίας – ειδικότερα της  γραπτής – είναι πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους νέους σήμερα. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα επικοινωνούν για χιλιάδες χρόνια. Η συνήθεια αυτή κάνει τους νέους πιο δειλούς όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους άλλους, χωρίς να ξέρουν τι να πουν ή τι να κάνουν. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική αλληλεπίδραση και φοβάμαι ότι η κατάσταση αυτή πραγματικά πλήττει τους νέους», δήλωσε ο Segrin.

     Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, όχι μόνο περιορίζοντας το χρόνο μπροστά στην οθόνη, αλλά και διασφαλίζοντας ότι εκτίθενται τακτικά σε καταστάσεις που απαιτούν προσωπική κοινωνική αλληλεπίδραση, όπως διάφορες ομαδικές δραστηριότητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκκληση καρκινοπαθών και ογκολόγων για πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιγήρανση: Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να γυρίσουν το χρόνο πίσω
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας οδηγούν στην κατάθλιψη – Τι μπορείτε να κάνετε



    ΣΧΟΛΙΑ