• ΥΓΕΙΑ

    Πόνος στα πόδια: 8 (σοβαρές) πιθανές αιτίες

    • NewsRoom
    πόδια


    Ο πόνος στα πόδια τις περισσότερες φορές προκαλείται από υπερβολική χρήση ή μικρούς τραυματισμούς και υποχωρεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση.

    Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό ή επίμονο πόνο στα πόδια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του προβλήματος και να βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

    Όταν η αιτία είναι σοβαρή

    Ορισμένες από τις σοβαρότερες πιθανές αιτίες του πόνου στα πόδια είναι:

    1. Αθηροσκλήρωση: Είναι η στένωση και η σκλήρυνση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης. Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν υπάρχει στένωση, μειώνεται η ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Αν οι ιστοί στα πόδια δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, μπορεί να προκληθεί πόνος (εμφανίζεται κυρίως στις γάμπες).
    2. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Προκαλείται όταν σχηματίζεται θρόμβος  αίματος (συσσώρευμα αίματος σε στερεή κατάσταση ) σε μια φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα. Συνήθως εντοπίζεται στο κάτω μέρος του ποδιού, μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης και προκαλεί οίδημα και κράμπες. Απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση, καθώς ο θρόμβος μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απόφραξη σε μια πνευμονική αρτηρία, δηλαδή πνευμονική εμβολή
    3. Αρθρίτιδα: Φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο και ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή. Προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις στα γόνατα και τα ισχία.
    4. Ουρική αρθρίτιδα: Είναι μια μορφή αρθρίτιδας η οποία οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση ουρικού οξέως στον οργανισμό. Συνήθως προκαλεί πόνο και οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.
    5. Κιρσοί: Πρόκειται για διατεταμμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, κατάσταση η οποία οφείλεται στην ανεπάρκεια των βαλβίδων τους. Συνήθως εντοπίζονται κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό. Συχνά εντοπίζονται στις γάμπες και τους αστραγάλους.
    6. Ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Ο δίσκος μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο που «ταξιδεύει» από τη σπονδυλική στήλη στα χέρια και στα πόδια.
    7. Λοίμωξη στα οστά ή στους ιστούς του ποδιού: Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση, την ερυθρότητα ή τον πόνο στην πληγείσα περιοχή.
    8. Βλάβη των νεύρων στα πόδια: Ενδέχεται να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο ή μυρμήγκιασμα. Συχνά εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του διαβήτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρθρίτιδα: Προσοχή στα «ύποπτα» συμπτώματα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θεραπεύεται η Φλεβική Ανεπάρκεια: Πέντε κρίσιμες απαντήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ