• ΥΓΕΙΑ

    Νέα στοιχεία: Μη σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι ιοί μπορεί τελικά να μεταδίδονται με το σπέρμα


    Καίρια ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του σπέρματος στην εξάπλωση ασθενειών γεννά νέα μελέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ιοί που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι μεταδίδονται με άλλους τρόπους, ενδέχεται τελικά να μεταδίδονται και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Η ανακάλυψη αυτή ήρθε σε συνέχεια της είδησης ότι ο ιός Zika μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα μέχρι και έξι μήνες μετά τη μόλυνση. Αυτό το εύρημα ενέπνευσε δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να διερευνήσουν ποιοι άλλοι ιοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο σπέρμα και, τελικά, όχι άδικα.

    Εξετάζοντας περισσότερες από 3800 επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των ιών και του σπέρματος, των σπερματοζωαρίων και του σπερματικού υγρού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν αρκετά παραδείγματα.

    Για την ακρίβεια, διαπίστωσαν ότι, εκτός από τον  Zika , άλλοι  26 ιοί μπορεί, επίσης, να ζουν στο ανθρώπινο σπέρμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτοί περιελάμβαναν –μεταξύ άλλων-  τους ιούς που προκαλούν τον  Έμπολα και την ηπατίτιδα Β, τον ιό του απλού έρπητα (HSV 1+2)  και τον HIV. Ωστόσο, προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι επίσης πιθανό στο σπέρμα να ζουν και άλλοι «μη σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι» -μέχρι τώρα- ιοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών της γρίπης, της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας, τον αδενοϊό αλλά και άλλους.

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που καθιστούν το σπέρμα «εύφορο» περιβάλλον για την επιβίωση των ιών. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο είναι ανοσοκατασταλμένο από μια άλλη λοίμωξη, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους ιούς να επιβιώσουν. Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί, επίσης, να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

    Δεδομένου ότι η εν λόγω μελέτη ήταν απλώς μια ανάλυση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι ακριβώς ισχύει. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα, προκειμένου να κατανοηθεί αν και  πώς οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά και ακριβώς ποιοι ιοί παραμένουν βιώσιμοι στο σπέρμα, για πόσο καιρό και σε ποιες συγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του προφυλακτικού είναι αναγκαία, καθώς είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ορισμένοι ιοί, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απειλητικοί για τη γονιμότητα ή ακόμα και για την ίδια τη ζωή, μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καρκίνος μαστού:  Τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (γυναίκες και άνδρες)

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειωμένος κίνδυνος θανάτου για όσους αποφεύγουν  τη σοβαρή υπογλυκαιμία

     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Άνοια: Ο ρόλος των δοντιών στην εμφάνιση της νόσου



    ΣΧΟΛΙΑ