• ΥΓΕΙΑ

    Καμπανάκι κινδύνου για τα αντιβιοτικά: Η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα


    Άλλον έναν λόγο για να μην χορηγούνται αντιβιοτικά, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες είναι σαφώς απαραίτητο, αποκαλύπτει νέα μελέτη από τις ΗΠΑ. Εκτός από τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής στη δράση τους, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να  καταπολεμά τις ασθένειες.

    Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι η χρήση αντιβιοτικών κατέστησε τα ουδετερόφιλα (τύπος ανοσοκυττάρων), λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και αποδυνάμωσε τον εντερικό φραγμό ενάντια σε εισβολές.

    Τα ουδετερόφιλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού, ως μια «έμφυτη ανοσολογική αντίδραση» πρώτης γραμμής όταν εισβάλλουν ξένα παθογόνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διαταραχή των φυσικών μικροβίων στο έντερο (μικροβίωμα), εξαιτίας των αντιβιοτικών, παρεμπόδισε τη σωστή διεξαγωγή της παραπάνω διαδικασίας, αφήνοντας το έντερο ευάλωτο σε σοβαρές λοιμώξεις.

    Αντιβιοτικά και μικροβίωμα

    Οι ερευνητές επεδίωξαν να κατανοήσουν τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου (μικροοργανισμοί που ζουν φυσιολογικά στο έντερο) – στην αμοιβαδική κολίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα παρασιτική λοίμωξη, κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσαν δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από παιδιά στις αστικές παραγκουπόλεις της Ντάκα στο Μπαγκλαντές (η χρήση αντιβιοτικών είναι ευρέως διαδεδομένη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ) και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με πιο σοβαρές λοιμώξεις είχαν μικρότερη ποικιλία στο μικροβίωμα.

    Στη συνέχεια,  χρησιμοποίησαν εργαστηριακά ποντίκια, προκειμένου να καθορίσουν το πώς η μείωση της φυσικής εντερικής χλωρίδας μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια. Διαπίστωσαν ότι μειώθηκε η δραστηριότητα των ουδετερόφιλων, περιορίζοντας την αντίδρασή τους σε περίπτωση ανάγκης, με αποτέλεσμα το έντερο να είναι ανεπαρκώς προστατευμένο.

    Επιπλέον, διαταράχθηκε ο εντερικός φραγμός που προστατεύει από τις ασθένειες. Η διαταραχή του μικροβιώματος μείωσε την παραγωγή μιας κυτταρικής πρωτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του φραγμού.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOSPathogens.

    Αντοχή των μικροβίων

    Η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η μη ορθή και ανεύθυνη χρήση τους προκαλεί αντοχή των μικροβίων στη δράση τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται «ανίσχυρα» να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις που τα μικρόβια προκαλούν.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, κυρίως στο νοσοκομειακό χώρο και για συγκεκριμένα είδη μικροβίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποτιμημένη εστία μόλυνσης τα πατώματα των νοσοκομείων
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 τροφές και ποτά που αλληλεπιδρούν με φάρμακα
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Red alert από τον ΠΟΥ: Απαιτούνται άμεσα νέα αντιβιοτικά για 12 βακτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ