• ΥΓΕΙΑ

    Ευερέθιστο έντερο: Έτσι θα «ξεφύγετε» από τα ενοχλητικά συμπτώματα


    Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο  πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ευερέθιστο έντερο), με τα επίπονα και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και πόνος, να διαταράσσουν την καθημερινότητά τους.

    Επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες του.

    «H επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι οι τροφικές αλλεργίες και η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πεπτικών ενζύμων, παρασίτων που ζουν στο έντερο, της ανεπάρκειας ψευδαργύρου ή μαγνησίου και της τοξικότητας βαρέων μετάλλων. Γι’ αυτό το λόγο καθίσταται πολύ σημαντικό να εξατομικεύεται η θεραπεία με βάση τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν για κάθε άτομο που πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», εξηγεί η η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.

    Αν πάσχετε από το εν λόγω σύνδρομο αυτό που επιθυμείτε σίγουρα είναι η γρήγορη ανακούφιση. «Αν θέλετε σχεδόν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, τολμήστε την αλλαγή της διατροφή σας. Κάντε μια απλή, αντιφλεγμονώδη διατροφή, χαμηλή σε αλλεργιογόνα, εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρατήστε την πραγματικά απλή και καταγράψετε πώς αισθάνεστε μετά από κάθε γεύμα. Ίσως θελήσετε επίσης να εξετάσετε την αφαίρεση τροφών που είναι “δύσκολα” για το έντερο, όπως οι σπόροι και τα φασόλια», λέει η ειδικός.

    Ο 10λογος της αντιμετώπισης

    Η Δρ. Κοΐνη μας προτείνει 10 απλά βήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου:

    1. Τρώτε πρωτεΐνη. Για να αποφύγετε τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα βαριά βακτήρια του εντέρου, τρώτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου. Προτιμήστε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα άπαχα κομματάκια αρνιού και πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια, σπόρους και τόφου.

    2. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν όλα ωφέλιμες φυτικές ίνες.

    3. Μην φοβάστε τα καλά λιπαρά. Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας άγριο σολομό κρύου νερού, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο, ακόμη και φύκια. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ζωικά προϊόντα με χορτονομή ή βιολογικά προϊόντα. Εξαλείψτε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.

    4. Τρώτε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια.

    5. Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.

    6. Προσθέστε στη διατροφή σας καλά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) και το έλαιο νυχτολούλουδου είναι από τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποιήστε, επίσης, βότανα, όπως η κουερσετίνη και ο κουρκουμάς, για να μειώσετε τη φλεγμονή και να θεραπεύσουμε το διαρρέον έντερο.

    7. Μειώστε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.

    8. Κοιμηθείτε επαρκώς.

    9. Γυμναστείτε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν, ενώ αν θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε προπόνηση υψηλής έντασης ή αντίσταση με βάρη.

    10. Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Βοηθήστε στον επικοισμό του πεπτικού σας σωλήνα με καλά βακτήρια, όπως Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces boulardii, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής δύο φορές την ημέρα για ένα έως δύο μήνες. Ξεκινήστε αργά και παρατηρήστε πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερο σας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πεπτικές διαταραχές: 4 αλλαγές – καμπανάκι κινδύνου
     
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιμορροΐδες: Όλοι έχουν, αλλά δεν το ξέρουν
      
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση των ΙΦΝΕ – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ