• ΥΓΕΙΑ

    Έλλειψη σιδήρου: Τα 6 συμπτώματα που πιθανότατα αγνοείτε


    Η εξάντληση, τα προβλήματα συγκέντρωσης, οι διαταραχές στον μεταβολισμό, τη διάθεση και την περίοδο και η τριχόπτωση, είναι ορισμένα μόνο από τα ευρέως γνωστά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου. Όμως υπάρχουν κι άλλα, τα οποία ενδεχομένως να μην γνωρίζετε.

    Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία και η έλλειψή του προκαλεί προβλήματα σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

    Ο κύριος ρόλος του είναι να μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε ολόκληρο το σώμα. Αν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν το οξυγόνο. Η έλλειψη σιδήρου είναι η κύρια αιτία της αναιμίας, δηλαδή των πολύ χαμηλών επιπέδων της αιμοσφαιρίνης (σιδηροπενική αναιμία).

    Τα ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα. Τα λιγότερο γνωστά είναι τα παρακάτω:

    1. Συχνές λοιμώξεις

    Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα χαμηλότερα επίπεδά του μπορεί να κάνουν κάποιον πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

    Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στην μεταφορά του οξυγόνου στο σπλήνα, ο οποίος είναι ένα σημείο από το οποίο μπορούν να αναχαιτιστούν οι λοιμώξεις.

    Επίσης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους λεμφαδένες, όπου παράγονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όταν κάποιος έχει έλλειψη σιδήρου, δεν παράγονται  αρκετά λευκά αιμοσφαίρια και αυτά που παράγονται δεν είναι τόσο ισχυρά, επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.

    2. Ωχρότητα δέρματος

    Αυτό που δίνει στο δέρμα το ρόδινο χρώμα του είναι η αιμοσφαιρίνη, γι’ αυτό και τα χαμηλά επίπεδά της στον οργανισμό προσδίδουν στο δέρμα μία πιο χλωμή απόχρωση.

    Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί μείωση στον αριθμό και το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα κάνει πιο χλωμά στο κέντρο, με αποτέλεσμα και το δέρμα να γίνεται πιο χλωμό. Ωστόσο, ακόμα και αν ο τόνος του δέρματος είναι κανονικός, εάν το χρώμα στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου είναι πιο «ελαφρύ» από το φυσιολογικό, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου.

    3. Διογκωμένη γλώσσα

    Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί, επίσης, να προκαλέσει διόγκωση των μυών και πόνο. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους μυς, αλλά η γλώσσα είναι η μόνη που μπορούμε να δούμε. Τα «σκασίματα» στις γωνίες του στόματος είναι επίσης κοινά μεταξύ των ανθρώπων με ανεπάρκεια σιδήρου.

    4. Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

    Μερικοί άνθρωποι που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου αναπτύσσουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια διαταραχή που προκαλεί στους ασθενείς μια ισχυρή επιθυμία να κουνήσουν τα πόδια τους αλλά και άλλα συμπτώματα,  προκαλώντας προβλήματα ύπνου.

    5. Pica

    Τα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αναπτύξουν την επιθυμία να καταναλώσουν ουσίες που δεν είναι βρώσιμες, όπως πηλός, χώμα ή κιμωλία, κατάσταση, η οποία είναι γνωστή ως «pica».

    Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει  γιατί συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους με ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά η κατανάλωση αυτών των ουσιών θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

    1. Παγοφαγία

    Η… μανία κάποιων ανθρώπων να τρώνε παγάκια, αποτελεί μερικές φορές σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί την συνηθέστερη αιτία αναιμίας. Το θετικό είναι ότι με την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, η λαχτάρα για τα παγάκια εξαφανίζεται.

    Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: συκώτι, κόκκινο κρέας, σοκολάτα, όσπρια, αρακάς, κακάο σκόνη, σουσάμι, σπανάκι.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μόλις μια ώρα άσκηση την εβδομάδα προστατεύει από την κατάθλιψη – Τι έδειξε νέα μελέτη
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας οδηγούν στην κατάθλιψη – Τι μπορείτε να κάνετε
       
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αθανάσιος Ι. Παυλίδης: Ψωρίαση – Μια μη μεταδοτική νόσος που προκαλεί κοινωνική απομόνωση



    ΣΧΟΛΙΑ