• ΥΓΕΙΑ

    Εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο από άσθμα και ΧΑΠ – Τι λένε οι επιστήμονες

    xap


    Δύο μείζονες χρόνιες πνευμονοπάθειες, το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σκοτώνουν σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

    Η μελέτη υπολογίζει ότι 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2015 από ΧΑΠ, μια ομάδα παθήσεων των πνευμόνων που περιλαμβάνει το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα, οι οποίες συχνά συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ άλλους  400.000 θανάτους προκάλεσε το άσθμα.

    Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ενώ το άσθμα είναι πιο συχνό, η ΧΑΠ είναι πολύ πιο θανατηφόρα. Και ενώ και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, πολλοί άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι ή έχουν διαγνωσθεί εσφαλμένα. Επιπλέον, σε πολλές χώρες, η θεραπεία – εάν υπάρχει – μπορεί να βρίσκεται σε ανεπαρκή επίπεδα.

    «Αν και ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης [από αυτές τις ασθένειες] είτε μπορεί να προληφθεί είτε να αντιμετωπιστεί με προσιτές παρεμβάσεις, οι συγκεκριμένες ασθένειες έχουν λάβει λιγότερη προσοχή από άλλα σημαντικά μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος ή ο διαβήτης», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Theo Vos, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ.

    Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν τις κύριες αιτίες της ΧΑΠ. Οι αιτίες του άσθματος δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν τα αλλεργιογόνα και το κάπνισμα.

    «Το άσθμα μπορεί να ελεγχθεί αρκετά εύκολα, ακόμη και να αντιστραφεί με φάρμακα», σημειώνει ο Δρ. Len Horovitz, ειδικός πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Κι ενώ η ΧΑΠ είναι επίσης αντιμετωπίσιμη, η βλάβη των πνευμόνων που έχει ήδη προκληθεί είναι μόνιμη».

    Σύμφωνα με τον Vos και την ομάδα του, συνολικά, οι δύο ασθένειες είναι πλέον λιγότερο συχνές και λιγότερο θανάσιμες από ό,τι το 1990, βάσει ποσοστών. Αλλά οι απόλυτοι αριθμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της γήρανσης.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν  ότι τα καύσιμα εσωτερικού χώρου ( υλικά βιομάζας, όπως το ξύλο και ο άνθρακας), παραμένουν μια σημαντική πηγή νοσημάτων του αναπνευστικού στα φτωχότερα έθνη.

    Όπως εξηγούν, η χρήση αυτών των καυσίμων στο μαγείρεμα είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σήμερα, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί καύσιμο βιομάζας ως κύρια πηγή ενέργειας για το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα την υψηλή επιβάρυνση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών, απαιτείται η μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα.

    Η έκθεση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): 6 σημάδια SOS
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσθμα: Η νόσος που «ξεγελάει» ακόμα και γιατρούς (video + test)
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απειλή για την ανάπτυξη των χωρών το κάπνισμα



    ΣΧΟΛΙΑ