• ΥΓΕΙΑ

    Κίνδυνος ουρολοίμωξης από την κατανάλωση πουλερικών – Πώς θα την αποφύγετε


    Η κατανάλωση κοτόπουλου και γαλοπούλας, κάτω από ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να προκαλέσει ουρολοίμωξη, διαπίστωσε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ID Week 2017.

    Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, η ουρολοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο εσερίχια κόλι (E. coli), το οποίο εντοπίζεται στο γαστρεντερικό σύστημα πολλών ζώων.

    Η έρευνα βασίστηκε σε παλαιότερα ευρήματα, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της ανθεκτικής ουρολοίμωξης (που δεν αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά) και ενός συγκεκριμένου στελέχους του βακτηρίου E. coliι.

    Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 25% των δειγμάτων πουλερικών που εξέτασαν από τα καταστήματα λιανικής πώλησης περιείχαν βακτήρια με το ίδιο γενετικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε στα ούρα ασθενών που έφεραν τη λοίμωξη.

    Ειδικότερα, από τα 1.200 δείγματα ούρων που αναλύθηκαν, σε ποσοστό 21% εντοπίστηκε το βακτήριο E. coli. Επίσης, το 32% των δειγμάτων κοτόπουλου και το 14% των δειγμάτων γαλοπούλας που μελετήθηκαν έφεραν στελέχη του βακτηρίου πανομοιότυπα με αυτά που εντοπίστηκαν στα ούρα των ασθενών.

    «Η ουρολοίμωξη μπορεί να προκληθεί είτε από την κατανάλωση πουλερικών που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς είτε από την μη τήρηση των κανόνων χειρισμού του ωμού κρέατος», εικάζουν οι ερευνητές.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρόλο που ο ρόλος που διαδραματίζει το εσερίχια κόλι στην ουρολοίμωξη δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, οι επιστήμονες  συνιστούν καλό μαγείρεμα των πουλερικών και σωστό χειρισμό του ωμού κρέατος, κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνεται, προκειμένου να αποφευχθεί η τροφική δηλητηρίαση.

    Οδηγίες

    • Μαγειρέψτε καλά τα πουλερικά απ’ όλες τις πλευρές
    • Πλύνετε τα χέρια σας πριν, μετά και κατά την παρασκευή του φαγητού
    • Προετοιμάστε το φαγητό σε ξεχωριστή επιφάνεια από όλα τα άλλα υλικά. Κρατήστε τα λαχανικά και τα άλλα υλικά μακριά από τα πουλερικά.
    • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ξύλο κοπής και πλύντε καλά όλα τα μαγειρικά σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με τα πουλερικά.
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγή φύλλου: Πώς συσχετίζεται με τον καρκίνο
     
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η γρίπη είναι απρόβλεπτη – Ποιος είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος



    ΣΧΟΛΙΑ