• ΥΓΕΙΑ

    Ανοσο-Ογκολογία: Η νέα θεραπευτική στρατηγική κατά του καρκίνου

    • Έφη Τσιβίκα
    anosotherapeia-karkinou


    Ελπιδοφόρους δρόμους ανοίγει η ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου.  Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για θαύματα, σήμερα η ανοσοθεραπεία είναι σε θέση να βελτιώνει το θεραπευτικό  αποτέλεσμα σε μια σειρά από δυσίατους όγκους.

    Η έρευνα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου επιχειρεί να κατανοήσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προσαρμοστική ανοσολογική άμυνα του οργανισμού έναντι της ικανότητας του καρκίνου να εξελίσσεται και να αποφεύγει την καταστροφή.

    Και φαίνεται να τα  καταφέρνει αρκετά καλά, καθώς η ανοσοθεραπεία εμφανίζει μία σαφέστατη βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών, με το ¼ αυτών να έχει εξαιρετικά μακροχρόνιο όφελος και με άριστη ποιότητα ζωής, ακόμα και όταν πρόκειται για μεταστατικούς καρκίνους.

    Όπως ανέφερε ο κ. Γεώργιος Πενθερουδάκης,  αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας, σε σχετική συνέντευξη τύπου, μια νέα κατεύθυνση στον τομέα αυτό, αποτελεί η διερεύνηση του μονοπατιού PD-1/PD-L1 (συνδέτης υποδοχέα προγραμματισμένου θανάτου 1). «Τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι  το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί έναν σημαντικό  μηχανισμό ανοσοδιαφυγής σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ενώ ο αποκλεισμός του μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της αντικαρκινικής δραστηριότητας των T-κυττάρων και σε ενισχυμένη Τ-κυτταρική διέγερση».

    Νέα θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης

    Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας του atezolizumab ως μονοθεραπεία για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) που είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία καθώς και για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC) που είτε έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνη είτε θεωρούνται ακατάλληλοι για σισπλατίνη. Η θεραπεία με atezolizumab αποτελεί την πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένη αντι-PD-L1 ανοσοθεραπεία για τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

    Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί έναν από τους δέκα συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως, με τους θανάτους εξαιτίας της νόσου ετησίως να υπολογίζονται περίπου σε 165.000.

    «Τα περισσότερα περιστατικά διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής, ενώ ειδικότερα οι γυναίκες έχουν υψηλότερη πιθανότητα να διαγνωσθούν εξαρχής με διηθητική νόσο  σε σχέση με τους άνδρες (85% έναντι 51%). Παρά το γεγονός ότι στον τομέα της θεραπείας της μεταστατικής μορφής της νόσου, τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει με την είσοδο των ανοσοθεραπειών στην ιατρική φαρέτρα», σημείωσε ο κ. Μιχάλης Καραμούζης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας και πρόεδρος ΙΜΒΕ.

     

    Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου υπερβαίνουν ετησίως εκείνους από καρκίνο του μαστού, από κολοορθικού και καρκίνο του προστάτη, αθροιστικά

    «Για 20-25 χρόνια οι γιατροί είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όμως αυτή τη στιγμή με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας, ειδικότερα στην αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), έχει προκύψει μια νέα ελπίδα για τους ασθενείς. Μάλιστα, βλέπουμε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών ενδέχεται να επωφελείται από το συνδυασμό της ανοσοθεραπείας με άλλους παράγοντες», τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας και πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠΕ.

    Ο Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας, κ. Χαράλαμπος Καλόφωνος απηύθυνε χαιρετισμό δηλώνοντας πως «η Ανοσο-Ογκολογία αποτελεί μία νέα θεραπευτική στρατηγική κατά του καρκίνου». Παράλληλα, αναφερόμενος στο 15ο Μετεκπαιδευτικό Σεμιναρίο «Εξελίξεις στην Ογκολογία», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-2 Δεκεμβρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ) σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σημείωσε πως «Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και ο μεγάλος όγκος νέας γνώσης στο πεδίο της βιολογίας του καρκίνου και στη θεραπευτική έχει δημιουργήσει επιτακτική ανάγκη για δημιουργική προσπέλαση των νέων δεδομένων και μεταφορά τους στην επιστημονική κοινότητα. Στόχος μας, ως Οργανωτική Επιτροπή, ήταν το Σεμινάριο να συντελέσει στην ενημέρωση για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης έρευνας και τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που παρέχονται».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σήψη: Τα τρία συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυχενικό σύνδρομο: Ποιοι είναι ο πιο… αδύναμος κρίκος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νυκτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ