• ΥΓΕΙΑ

    Ανάλυση μητρικού γάλακτος αντί για μαστογραφία


     

    Η ανάλυση του μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι μια εναλλακτική και ακριβέστερη από τη μαστογραφία εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Επειδή η μαστογραφία στις νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς δεν είναι πάντα αποτελεσματική, οι ερευνητές εδώ και χρόνια αναζητούν άλλα αξιόπιστα εργαλεία για τη διάγνωση της νόσου.

    Και φαίνεται ότι κάτι βρήκαν, καθώς τα αποτελέσματα προκαταρκτικής μελέτης, που αφορά στην αξιολόγηση του μητρικού γάλακτος για σημάδια καρκίνου είναι ελπιδοφόρα και πολλά υποσχόμενα.

    «Βρήκαμε μεταβολές στην έκφραση πρωτεΐνης στο μητρικό γάλα των γυναικών με καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με αυτό των γυναικών  που δεν πάσχουν από τη νόσο», δήλωσε η κύρια συγγραφέας Roshanak Aslebagh, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Clarkson στη Νέα Υόρκη, εξηγώντας ότι οι πρωτεΐνες αυτές μπορεί να είναι ένας υποψήφιος βιοδείκτης του καρκίνου του μαστού.

    «Οι νεότερες γυναίκες τείνουν να έχουν πυκνούς ιστούς, των οποίων η απεικόνιση δεν  λειτουργεί τόσο καλά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι καρκίνοι ανιχνεύονται πιο εύκολα στον λιπώδη ιστό.

    Επιπλέον, «o καρκίνος του μαστού πριν από την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να είναι μια επιθετική μορφή, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση ακόμα πιο κρίσιμη», δήλωσε η Aslebagh.

    Το μητρικό γάλα περιέχει επιθηλιακά κύτταρα από τον μαστικό αδένα και οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού πηγάζουν ακριβώς από αυτά τα κύτταρα.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές εξέτασαν δέκα δείγματα μητρικού γάλακτος από οκτώ γυναίκες. Τα πέντε προέρχονταν από γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού ή εμφάνισαν τη νόσο και τα άλλα πέντε από υγιείς γυναίκες. Δύο εθελόντριες αποτέλεσαν τα άτομα ελέγχου του εαυτού τους, δίνοντας δείγμα από τον υγιή μαστό και από τον μαστό με καρκίνο.

    Η ηλικία των γυναικών που θήλαζαν, κυμαινόταν από 24 έως 38 ετών και οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν αρκετές χημικές διαφορές στο γάλα που είχε εξαχθεί από τον μαστό με καρκίνο.

    «Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε πρόσθετη μελέτη, η ανάλυση του μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι ένας τρόπος όχι μόνο να ανιχνευθεί νωρίτερα ο καρκίνος του μαστού αλλά και να προβλεφθεί ο κίνδυνος ανάπτυξής του», δήλωσε η Aslebagh.

    Σύμφωνα με τον Kurt Zhang, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη.

    Σε προηγούμενη, δική του έρευνα, διαπίστωσε ότι ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθούν οι πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα.

    Η Aslebagh παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, στο Σικάγο, το περασμένο Σάββατο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η “αλληλεπίδραση” καπνίσματος – ακτινοθεραπείας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του μαστού: Προσοχή! Αποφύγετε αυτές τις 3 (διαολεμένες) συνήθειες

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καρκίνος του μαστού “χτύπησε” τα λεμόνια – Πώς ευαισθητοποιούν τις γυναίκες



    ΣΧΟΛΙΑ