• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα μύρτιλλα ενισχύουν τη θεραπεία

    • Έφη Τσιβίκα


    Νέα μελέτη από την Αμερική δείχνει ότι τα μύρτιλλα μπορεί να αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό «εργαλείο» στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της ακτινοθεραπείας.

    Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής, περίπου 12.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη χώρα. Μια από τις πιο κοινές θεραπείες για τη νόσο είναι η ακτινοθεραπεία, η οποία όμως εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, καταστρέφει και τα κοντινά υγιή κύτταρα.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι μελέτησαν in vitro ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, δείχνοντας ότι ο συνδυασμός εκχυλίσματος μύρτιλλων με ακτινοθεραπεία μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθιστώντας πιο ευαίσθητα σε αυτή τα καρκινικά κύτταρα.

    «Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας και άλλα σωματίδια, όπως ακτίνες γ, για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Yujiang Fang, M.D., Ph.D., επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Για ορισμένους καρκίνους, όπως ο προχωρημένος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας , η ακτινοθεραπεία είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, με την εφαρμογή της, προκαλούνται παράλληλα και παράπλευρες βλάβες στα υγιή κύτταρα. Με βάση την προηγούμενη έρευνα, μελετήσαμε το εκχύλισμα μύρτιλλων για να επιβεβαιώσουμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ραδιοευαισθητοποιητής».

    Οι ραδιοευαισθητοποιητές είναι μη τοξικές χημικές ουσίες που καθιστούν τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία. Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Fang και η ερευνητική ομάδα του έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη, ένωση που εμπεριέχεται στα κόκκινα σταφύλια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ραδιοευαισθητοποιητής για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Τα μύρτιλλα περιέχουν επίσης ρεσβερατρόλη. Εκτός, όμως, από την ρεσβερατρόλη, περιέχουν και φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο εργαστήριο σειρές κυττάρων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες που περιελάμβαναν: ομάδα ελέγχου, ομάδα που έλαβε μόνο ακτινοθεραπεία, ομάδα που έλαβε μόνο εκχύλισμα μύρτιλλων και ομάδα που έλαβε ακτινοθεραπεία και εκχύλισμα.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ακτινοθεραπεία μείωσε τα καρκινικά κύτταρα κατά περίπου 20%,  μόνο το εκχύλισμα κατά 25% και ο συνδυασμός των δύο θεραπειών κατά περίπου 70%.

    Όπως εξηγούν, ο μηχανισμός που κάνει το εκχύλισμα μύρτιλλων ραδιοευαισθητοποιητή μειώνει επίσης την ανώμαλη «έκρηξη» της κυτταρικής ανάπτυξης, δηλαδή τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου, ενώ παράλληλα εμποδίζει τη γέννηση και προωθεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

    «Τα μύρτιλλα είναι πολύ συνηθισμένα και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμα και φθηνά. Αισθάνομαι ότι θα γίνονταν με ενθουσιασμό αποδεκτά, ως επιλογή φυσικής θεραπείας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων θεραπειών», δήλωσε ο Fang, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η μελέτη σε ζώα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pathology and Oncology Magazine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικρόβια: Όσα μας έμαθαν γι’ αυτά, αλλά δεν ισχύουν

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα 

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η βιταμίνη D και το ασβέστιο δεν αποτρέπουν τα κατάγματα των οστών στους ηλικιωμένους



    ΣΧΟΛΙΑ