• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος μαστού: Κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο μια μικρή απώλεια βάρους

    • Έφη Τσιβίκα

    Diet, healthy eating and slim body concept. Fit fitness girl holding bowl with many colorful measuring tapes as dieting symbol and weight scales studio shot on blue


    Ποτέ δεν είναι αργά για να χάσουν οι γυναίκες βάρος, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι απώλεια βάρους 5% ή μεγαλύτερη, μετά την εμμηνόπαυση, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά περίπου 12%.

    Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Δρ Rowan Chlebowski, καθηγητή στο τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας στο City of Hope, στο Ντουάρτε της Καλιφόρνιας, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι δεν απαιτείται η επίτευξη κανονικού βάρους προκειμένου να υπάρξει όφελος, αλλά έστω και μία απώλεια 5% μπορεί να κάνει τη διαφορά.

    Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα περισσότερων από 61.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι οποίες ήταν ηλικίας 50 έως 79 ετών όταν εισήλθαν στη μελέτη, μεταξύ των ετών 1993 και 1998. Καμία δεν είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού και όλες είχαν φυσιολογική μαστογραφία κατά την έναρξή της.

    Το βάρος τους μετρήθηκε στην αρχή και πάλι τρία χρόνια αργότερα, ενώ στη συνέχεια, παρακολουθήθηκε η υγεία τους για περισσότερο από 11 χρόνια, κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερες από 3.000 γυναίκες παρουσίασαν διηθητικό καρκίνο του μαστού.

    Από την αρχική ομάδα, περισσότερες από 8.100 γυναίκες έχασαν 5% ή περισσότερο από το σωματικό τους βάρος. Οι γυναίκες που έχασαν βάρος, ξεκίνησαν με ΔΜΣ 29,9. Οι ερευνητές συνέκριναν τις γυναίκες αυτές με πάνω  από 41.100 με μέσο δείκτη μάζας σώματος 26,7, των οποίων το βάρος παρέμεινε σταθερό.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι γυναίκες έχασαν ακόμα περισσότερο βάρος – 15% ή περισσότερο- ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 37%.

    Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τις επιπτώσεις της αύξησης του σωματικού βάρους. Περισσότερες από 12.000 γυναίκες προσέλαβαν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης και, συνολικά, αυτή η πρόσληψη δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

    Ωστόσο, όταν εξέτασαν συγκεκριμένους τύπους της νόσου, διαπίστωσαν έναν κατά 54% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου της που ονομάζεται «τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού» σε γυναίκες που πήραν βάρος μετά την εμμηνόπαυση, χωρίς όμως να είναι σαφής η ακριβής αιτία.

    Η  Δρ Virginia Maurer, επικεφαλής Χειρουργικής Μαστού και διευθύντρια του Προγράμματος Υγείας του Μαστού στο νοσοκομείο NYU Winthrop , δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να χάσει μία γυναίκα βάρος.

    «Η απώλεια βάρους και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι δύο πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ασθενειών των αρθρώσεων και άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το βάρος», δήλωσε η Maurer, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    Η ίδια συνιστά τρεις με τέσσερις ώρες αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, μαζί με προπόνηση δύναμης.

    Η μελέτη παρουσιάστηκε στο San Antonio Breast Cancer Symposium, την Παρασκευή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΟΚ: Πολλοί μαστογράφοι δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώιμο σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας ο ανήσυχος ύπνος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Στον ανακριτή τα στελέχη που τους έχουν ασκηθεί διώξεις για την Stem Health

     



    ΣΧΟΛΙΑ