• ΥΓΕΙΑ

    Και «βιάγκρα» και αντικαταθλιπτικό! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

    sex-problems


    Το νέο «βιάγκρα», το οποίο θεραπεύει την ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία, που οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους και όχι σε οργανικούς, όπως το πραγματικό βιάκγρα,  ενδέχεται να ανακάλυψαν δυο ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).

    Ο  δρ  Waljit Dhillo και ο ελληνικής καταγωγής,  δρ Αλέξανδρος Κομνηνός, υποστηρίζουν ότι η ορμόνη που ενεργοποιεί την εφηβεία μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ψυχογενή σεξουαλικά προβλήματα στους ενήλικες αλλά και προβλήματα υπογονιμότητας. κισπεπτίνη, όπως αποκαλείται, σχετίζεται με τα σεξουαλικά και ρομαντικά συναισθήματα και παίζει ζωτικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα.

    Στη μελέτη τους συμμετείχαν 29 υγιείς, νεαροί άνδρες, εκ των οποίων ορισμένοι έλαβαν με ένεση την κισπεπτίνη, ενώ ενώ σε άλλους χορηγήθηκε placebo. Οι ερευνητές  ανακάλυψαν ότι η ορμόνη διέγειρε την αντίδραση του εγκεφάλου όσων την έλαβαν, ως απόκριση στη θέαση εικόνων ζευγαριών που βρίσκονταν σε σεξουαλικές ή ρομαντικές συνθήκες.

    Για την ακρίβεια, λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι μετά την έγχυση της κισπεπτίνης είχε αυξηθεί η δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που διεγείρονται όταν κάποιος νιώθει σεξουαλική έλξη ή είναι ερωτευμένος.

    Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και όταν οι εθελοντές κοιτούσαν φωτογραφίες ουδέτερου περιεχομένου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δρ Dhillo, καθηγητή Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού στο ICL, η ορμόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων που οδηγούν στη σεξουαλική δυσλειτουργία και την υπογονιμότητα.

    Όμως η δράση της δεν σταματάει εδώ. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι  εμπλέκεται στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης και τη μείωση του αρνητισμού. Κατά συνέπεια θα μπορούσε, ενδεχομένως,  να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

     «Οι αρχικές διαπιστώσεις μας είναι καινοτόμες και συναρπαστικές, καθώς δείχνουν ότι η κισπεπτίνη παίζει ρόλο στην διέγερση ορισμένων από τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που οδηγούν στο σεξ και την αναπαραγωγή. Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κατά πόσον η ορμόνη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για τις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές και ενδεχομένως να βοηθήσει αμέτρητα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν», δήλωσε ο Dhillo.

    Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερες μελέτες, στις οποίες θα συμμετάσχουν και γυναίκες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ευρήματά τους ισχύουν και για εκείνες.

    Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρική υπογονιμότητα: Οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι λιγότερο ερωτικές χώρες- Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ