• ΥΓΕΙΑ

    Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία

    kokkines-piperies


    Οι καυτερές πιπεριές χαρίζουν μακροζωία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης από το Κολέγιο Ιατρικής Larner , του Πανεπιστημίου του Βερμόντ. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους συνδέθηκε με κατά 13% μείωση  στη συνολική θνησιμότητα- κυρίως από καρδιαγγειακά συμβάματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

    Εδώ και πολλούς αιώνες, τα μπαχαρικά και οι πιπεριές θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία, ωστόσο μόνο μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Κίνα το 2015 είχε εστιάσει στις καυτερές κόκκινες πιπεριές και στην επίδρασή τους στη μακροζωία. Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τα αποτελέσματά της.

    Χρησιμοποιώντας στοιχεία περισσότερων από 16.000 Αμερικανών, που παρακολουθήθηκαν για 23 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που κατανάλωναν καυτερές κόκκινες πιπεριές ήταν στην πλειονότητά τους λευκοί, άνδρες, νεαρότερης ηλικίας, παντρεμένοι, κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ και κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά αλλά και περισσότερο κρέας.

    Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα “LDL” (κακής) χοληστερόλης καθώς και χαμηλότερο εισόδημα και μόρφωση, σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν κόκκινιες πιπεριές τσίλι.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 18,9 χρόνων και παρατήρησαν τον αριθμό των θανάτων, ενώ στη συνέχεια ανέλυσαν τις αιτίες τους.

    «Παρόλο που ο μηχανισμός με τον οποίο οι κόκκινες πιπεριές καθυστερούν τον θάνατο δεν έχει διευκρινιστεί, τα κανάλια TRP παροδικού δυναμικού, που ελέγχονται από υποδοχείς (Transient Receptor Potential), που είναι οι πρώτοι για διαπεραστικούς παράγοντες, όπως η καψαϊκίνη (το κύριο συστατικό των πιπεριών τσίλι), μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τη σχέση που παρατηρήθηκε», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα οφέλη που οι πιπεριές τσίλι έχουν για την υγεία. Aνάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το γεγονός ότι η καψαϊκίνη θεωρείται ότι παίζει ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς, που προλαμβάνουν την παχυσαρκία και ρυθμίζουν την κυτταρική ροή του αίματος.  Επίσης, διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, που ίσως έχουν έμμεση επίδραση στην υγεία του ξενιστή, αλλάζοντας τη χλωρίδα του εντέρου.

    «Με δεδομένο ότι η μελέτη μας γενικεύει προηγούμενα ευρήματα, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι –ή ακόμη και πικάντικων φαγητών- μπορεί να αποτελέσει διατροφική σύσταση ή/και να τροφοδοτήσει περισσότερη έρευνα με τη μορφή κλινικών μελετών», επισημαίνουν οι ερευνητές.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLoS ONE.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απώλεια βάρους: Η αλήθεια πίσω απ’ τους μεγάλους μύθους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη μελέτη: Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από πολλές ασθένειες (δείτε ποιες)



    ΣΧΟΛΙΑ