• ΥΓΕΙΑ

    Αλλεργία στο κρασί: Τα παραπλανητικά συμπτώματα

    • Έφη Τσιβίκα
    alcohol-man


    Μοιάζει με hangover, αλλά δεν είναι, με τον πονοκέφαλο να είναι το βασικό σύμπτωμα που… θολώνει τα νερά. Παρόλο που υπάρχουν πολλές αλλεργίες στο αλκοόλ, η αλλεργία στο κρασί συχνά έχει ήπια συμπτώματα, τα οποία αποδίδονται λανθασμένα σε hangover ή ακόμα και σε εποχική αλλεργία ή κρυολόγημα, αποπροσανατολίζοντας τους πάσχοντες από το πραγματικό πρόβλημα.

    Οι ενοχλήσεις το πιο πιθανό είναι να προκαλούνται από την ισταμίνη, τις θειώδεις ενώσεις ή άλλες ενώσεις του κρασιού, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα ή να μην υπάρχουν καθόλου σε άλλα αλκοολούχα ποτά. Τα κόκκινα κρασιά τείνουν να περιέχουν περισσότερα από αυτά τα ενίοτε προβληματικά συστατικά από το λευκό κρασί, επειδή πολλά προέρχονται από τη φλούδα των σταφυλιών. Αν και η φλούδα των σταφυλιών συνδέεται συνήθως με τα οφέλη που προσφέρει το κρασί στην υγεία, σε αυτήν την περίπτωση παίρνουν αρνητικό χαρακτήρα.

    Τι πιθανότητες έχετε

    Είστε γυναίκα

    Σύμφωνα με μία μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg, στη Γερμανία, οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν αλλεργία στο κρασί από τους άνδρες. Προφανώς, η πληροφορία αυτή δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει σε διάγνωση. Ωστόσο, αν ανήκετε στο ασθενές φύλο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να είναι το κρασί η αιτία του… κακού.

    Έχετε προβλήματα στην αναπνοή

    Συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας και άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκληθούν από τις θειώδεις ενώσεις του κρασιού (ειδικά αν έχετε άσθμα). Είναι φυσιολογικό να είστε κουρασμένοι στο τέλος μίας νυχτερινής εξόδου, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να έχετε αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στην κατανάλωση κρασιού.

    Έχετε πονοκέφαλο

    Το κρασί περιέχει συνήθως  σταμίνη, η οποία παράγει συχνά αλλεργικές αντιδράσεις και πονοκεφάλους. Οι πιθανότητες αυξάνονται αν τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας σας επιδεινώνονται το πρωί, μετά τη διασκέδαση. Ωστόσο, πριν αποκλείσετε το κρασί εντελώς από την κατανάλωσή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από αυτά που περιέχουν χαμηλά επίπεδα ισταμίνης.

    Αντιδράσεις από το δέρμα

    Κνίδωση, έξαψη και εξανθήματα είναι μια αρκετά μη ειδική αντίδραση σε ερεθιστικές ουσίες. Θα μπορούσατε να αναπτύξατε αυτά τα συμπτώματα ως αντίδραση στο αλκοόλ, τις θειώδεις ενώσεις ή την ισταμίνη ή να σχετίζονται με ένα φάρμακο που παίρνετε ή μια προϋπάρχουσα κατάσταση, όπως η ροδόχρους ακμή. Αλλά αν παρατηρήσετε μια συσχέτιση με την κατανάλωση κρασιού, τότε αυτό είναι τουλάχιστον μια ένδειξη.

    Κάντε το τεστ

    Αν και τα τεστ για τις αλλεργίες που σχετίζονται με το κρασί περιπλέκονται, λόγω των πολλών χημικών ενώσεων που εμπεριέχει, υπάρχει ένα απλούστερο τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Εάν αρχίσετε να πίνετε κάποιοι άλλο ποτό, συνεχίζοντας να καταναλώνετε τις ίδιες μονάδες αλκοόλ,  χωρίς να παρουσιάζετε παρόμοιες αντιδράσεις, τότε έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ημικρανία: Αντιμετωπίστε την πριν καν αρχίσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σεξ: 5 αλήθειες απ’ τον πλανήτη «γη»



    ΣΧΟΛΙΑ