• ΥΓΕΙΑ

    Γ.Ο.Π.: Η διατροφική αντιμετώπιση της… καούρας


    Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση (Γ.Ο.Π.) αποτελεί μία ασθένεια η οποία εμφανίζεται αρκετά συχνά μεταξύ των ενηλίκων και συνήθως επιδεινώνεται από το αυξημένο σωματικό βάρος. Συνίσταται στο αίσθημα καύσου και τον πόνο που νιώθει κανείς όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να διαβρώνει τα ευαίσθητα τοιχώματά του.

    Στην περίπτωση που κάποιος εμφανίζει ΓΟΠ θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό. Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικές συστάσεις για μείωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ είτε κάποιος ακολουθεί φαρμακοθεραπεία, είτε όχι.

    • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Αποφύγετε τη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε ένα γεύμα και προσπαθήστε να κατανέμετε την προσλαμβανόμενη τροφή στα διάφορα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
    • Αποφύγετε την κατανάλωση νερού και υγρών συγχρόνως με τα γεύματα. Η πρόσληψη των υγρών θα πρέπει να γίνεται 1-1½ ώρα πριν ή 1/ -1 ώρα μετά το κάθε γεύμα.
    Ελευθερίου-Σοφία
    Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου
    • Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που ευνοούν την παλινδρόμηση, όπως τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, γενικά οι πικάντικες και λιπαρές τροφές (ξηροί καρποί), η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, το ξίδι, η μέντα, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες.
    • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε πολύ ζεστά είτε κρύα πιάτα. Προτιμήστε να καταναλώνετε το γεύμα σας χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Αποφύγετε την κατάκλιση για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό. Η ανύψωση του κρεβατιού σας κατά 20-30 εκατοστά από την μεριά του προσκέφαλου καθίστανται ευεργετική για την αποφυγή της παλινδρόμησης.
    • Επιπλέον, αποφύγετε την ένδυση με στενά ρούχα, τη φυσική δραστηριότητα για 2-3 ώρες μετά το γεύμα και φυσικα το κάπνισμα.
    • Τέλος, σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της Γ.Ο.Π μπορεί να διαδραματίσει η συστηματική αυτοπαρακολούθηση των συμπτωματων μεσω καταγραφήσ ημερολογίου διατροφής. Στο ημερολόγιο διατροφής δίδεται η δυνατότητα καταγραφής των γευμάτων (λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου τους, του τρόπο παρασκευής τους) καθώς και άλλες πληροφορίες όπως δραστηριότητες που ακολουθούν την κατανάλωση τροφής, συμπτώματα που ακολούθησαν το γεύμα κλπ. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η συλλογή στοιχείων που πιθανώς να επιβαρύνουν το πρόβλημα (εντοπισμός τροφίμων & συμπεριφορών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ). Ο εντοπισμός των σημείων αυτών μας δίνει την δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτά, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξατομίκευση της αγωγής και η επίτευξη μιας αποτελεσματικής διατροφικής παρέμβασης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση: Αποτελεσματικό «φάρμακο» η χορτοφαγία, σύμφωνα με νέα έρευνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο



    ΣΧΟΛΙΑ