• ΥΓΕΙΑ

    Ελαφρύνσεις για τους ασφαλισμένους προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

    • NewsRoom
    υπουργείο Υγείας Ξανθός

    Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας


    Αλλαγές έρχονται στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προανήγγειλε την μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, την κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ  καθώς και την συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων σε δημόσια κέντρα.

    Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να καταργήσει το 1 ευρώ συμμετοχή ανά συνταγή. «Είναι μία μικρή, αλλά νομίζω σημαντική επιβάρυνση για ανθρώπους που παίρνουν κάθε μήνα φάρμακα», επεσήμανε ο κος Ξανθός, τονίζοντας ότι σε δεύτερο χρόνο, προγραμματίζεται ελάφρυνση στη συμμετοχή των ασθενών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια χρονιότητας στη λήψη φαρμάκων.

    Επιπλέον, εφέτος, για πρώτη φορά, καλύπτεται οδοντιατρική φροντίδα από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μέχρι τώρα ο Οργανισμός δεν είχε συνάψει συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους. Εντούτοις, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, εφέτος θα δαπανήσει περίπου 40 εκατομμύρια, για το σκοπό αυτό.

    Το υπουργείο Υγείας έχει εστιάσει και στην ενίσχυση των εργαστηρίων των δημόσιων δομών, αναπτύσσοντας ένα σύστημα κεντρικών εργαστηρίων, με στόχο τη συγκεντροποίηση εξετάσεων και τη μείωση της ανάγκης των πολιτών να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρύνονται με τη συμμετοχή στο κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων.

    Ήδη, στο λεκανοπέδιο Αττικής λειτουργεί ένα μεγάλο κεντρικό εργαστήριο, το οποίο λαμβάνει περίπου 800 δείγματα καθημερινά από αιμοληψίες που γίνονται στις περιφερειακές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα δείγματα μεταφέρονται εκεί προκειμένου να γίνουν ειδικές εξετάσεις (ορμονολογικές, ανοσολογικές, καρκινικοί δείκτες κλπ) που δεν διενεργούνται στις περιφερειακές δομές, για τις οποίες οι πολίτες θα έπρεπε να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κέντρα.

    «Τώρα έχουμε αυξήσει πάνω από 30%-40% την επισκεψιμότητα ασφαλισμένων, επειδή ακριβώς τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν το σύνολο των εξετάσεων που τους ζητάει ο γιατρός χωρίς να ταλαιπωρηθούν, αφού παίρνουν το αποτέλεσμά τους εκεί που έδωσαν το αίμα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΟΠΥΥ

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σε έξαρση τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», προειδοποιούν οι ειδικοί

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στα 20.160 εκτιμώνται τα κρούσματα



    ΣΧΟΛΙΑ