• ΥΓΕΙΑ

    Διαβήτης: Επίθεμα μετράει το σάκχαρο και χορηγεί θεραπεία

    • Έφη Τσιβίκα
    διαβήτης


    Τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φιλοδοξούν να βάλουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα επίθεμα για τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα, με την ελπίδα να αντικαταστήσουν το καθημερινό επώδυνο τρύπημα των δακτύλων.

    Το νέο επίθεμα, το οποίο χρησιμοποιεί μικροσκοπικές βελόνες, ανιχνεύει τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εκλύει τη θεραπεία προκειμένου να ρυθμιστούν.

    Εκτός από το καθημερινό τρύπημα των δακτύλων για τη μέτρηση του σακχάρου, θα μπορούσε επίσης να βάλει τέλος στη χρήση των βελονών για τη χορήγηση ινσουλίνης ή άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων.

    «Αυτός ο τύπος αναλώσιμου επιθέματος ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για μια εβδομάδα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Xiaoyuan (Shawn) Chen, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Απεικόνισης και Νανοϊατρικής στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εμβιομηχανικής, στη Μπεθέσντα, Md.

    Αν και το επίθεμα φαίνεται πολλά υποσχόμενο, μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε 21 ποντίκια με διαβήτη τύπου 2 και τα αποτελέσματα από δοκιμές σε ζώα δεν είναι πάντα ισοδύναμα με αυτά που προκύπτουν από δοκιμές σε ανθρώπους.

    Το επίθεμα περιέχει χημικές ουσίες που ανιχνεύουν τα αυξανόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα φάρμακο που ονομάζεται exendin-4 (εξενδίνη-4) εκλύεται για να ενεργοποιήσει το σώμα να παράγει ινσουλίνη μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το exendin -4 είναι ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέα GLP-1. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί σε Ευρώπη και Αμερική με την εμπορική ονομασία Byetta και χορηγείται ενέσιμα δύο φορές την ημέρα. Άλλα φάρμακα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ενέσιμων φαρμάκων περιλαμβάνουν το Trulicity και το Bydureon, τα οποία είναι εβδομαδιαίες ενέσεις καθώς και το Victoza, που χορηγείται ημερησίως.

    Στο επίθεμα, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι εντελώς ανώδυνο, η εξεντίνη-4 συνδυάζεται με άλα αλγινικού οξέως.

    Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, μερικά από τα ποντίκια παρουσίασαν φλεγμονή στο σημείο εφαρμογής του επιθέματος. Στους ανθρώπους, η ναυτία και ο εμετός είναι γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες  του φαρμάκου, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι με το επίθεμα η έκλυση της εξενδίνης-4 είναι αρκετά αργή ώστε να αποφευχθούν.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο επίθεμα με περισσότερες και μεγαλύτερες σε μήκος βελόνες, έτσι ώστε να μπορούν να διεισδύσουν στο ανθρώπινο δέρμα.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στη στοματική υγεία

       

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης τύπου Ι: Πώς ένα απορρυπαντικό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Τατουάζ  μετράει το σάκχαρο αλλάζοντας χρώμα



    ΣΧΟΛΙΑ