• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γιάννης Κεφαλογιάννης: Τι θα πω στον νέο που θα με ρωτήσει εάν θα πρέπει να μείνει στην χώρα και να δουλέψει

    Κεφαλογιάννης

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, Αθήνα, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    Για την ανασφάλεια που επικρατεί στις μέρες μας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, στρέφοντας την προσοχή του στους νέους και στο τι μέλλει γενέσθαι για εκείνους που ήδη έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό , μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr. Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση του LSE (London School of Economics) με θέμα “Brexit and migration”, στην οποία ήταν ομιλητής.

    1. Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ένας άνθρωπος πολύ κοντά στη νεολαία, πώς σκοπεύετε να μετατρέψετε το πολύ μεγάλο ποσοστό της “απολιτικ νεολαίας” σε ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα θέλουν να ασχοληθούν πάλι ενεργά με τα πολιτικά κόμματα, μετά από τόσα που προβλέπεται να επωμιστούν;

    Κατ’ αρχάς με βάση την ομιλία μου στην εκδήλωση του LSE με θέμα “Brexit and migration”, θα έλεγα ότι είναι μια πολλή καλή πρωτοβουλία χάρη στο γεγονός ότι βλέπω νέα άτομα τα οποία ασχολούνται με την πολιτική. Υπάρχει δυστυχώς στην Ελλάδα μια κακώς εννοούμενη έννοια όσον αφορά στο κομμάτι της ενασχόλησης με την πολιτική, υπάρχει δηλαδή μια σύγχυση της πολιτικοποίησης με την κομματικοποίηση. Το να είναι ο νέος πολιτικοποιημένος νομίζω είναι το ευκταίο και σας το λέει ένας νέος άνθρωπος ο οποίος από μικρή ηλικία είχε ασχοληθεί ενεργά με τα πολιτικά δρώμενα. Θα ήθελα λοιπόν να δω περισσότερα νέα παιδιά, παιδιά τα οποία έχουν μια κοσμοπολίτικη αύρα με την έννοια ότι έχουν εργαστεί ή σπουδάσει στο εξωτερικό και παιδιά τα οποία είναι στην παραγωγική εργασία, αφού το να φτάσεις σε μια ηλικία 30-35 χρονών μπορεί να σημαίνει ότι έχεις πίσω σου μια πολλή μεγάλη καριέρα, καθώς έχουν πέσει τα στερεότυπα, θα ήθελα λοιπόν όλα αυτά τα παιδιά και κυρίως εκείνα τα οποία έχουν φύγει στο εξωτερικό για να κάνουν αυτή τη καριέρα, να επιστρέψουν, να ασχοληθούν με τη χώρα τους και γιατί όχι να ασχοληθούν και με την πολιτική.

    Το βάρος για το πώς θα γίνει αυτό πέφτει πάνω σε εμάς, στα άτομα δηλαδή που είναι στην πολιτική σκηνή, με το παράδειγμά μας όσο και με την γενικότερη στάση απέναντι σε πληθώρα ζητημάτων, δίνοντας κίνητρα σε αυτά τα παιδιά να τους πούμε «ναι» ασχοληθείτε, αξίζει και σίγουρα δεν θα πάνε οι κόποι σας χαμένοι.

    2. Οι νέοι φεύγουν σήμερα από την χώρα και το μέγεθος του πλήγματος για την Ελλάδα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι μεταναστεύουν με σκοπό να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί δουλειά. Ακόμη 7 στους 10 εξ’ αυτών είναι πτυχιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερα μυαλά της χώρας φεύγουν και μένουν πίσω τα «γερασμένα μυαλά». Τί μέλλον μπορεί να έχει μια τέτοια χώρα; Τι σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία για να αποτρέψει τους νέους από τη μετανάστευση; Πώς δηλαδή θα επιστρέψει η ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

    Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε είναι κάτι το οποίο και εμένα προσωπικά με προβληματίζει και την παράταξη συνολικά και βεβαίως και τον Πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Είναι πράγματι αυτή τη στιγμή ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί τόσο το πολιτικό σύστημα συνολικά αλλά βεβαίως και όσοι θέλουν να πάει η χώρα μπροστά. Το πώς θα μετατρέψουμε τη «διαρροή των εγκεφάλων», το λεγόμενο “brain drain” στην επανάκτηση όλων αυτών των εγκεφάλων πίσω στην Ελλάδα; Βεβαίως δεν θα γίνει αυτόματα, είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά είναι για εμένα ένας εθνικός στόχος γιατί μπορεί η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη, το σημαντικό όμως είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι και βιώσιμη.

    Επομένως, όταν το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αυτή τη στιγμή ίσως βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να γυρίσει πίσω, οι προοπτικές για την χώρα δεν θα είναι καθόλου ευοίωνες για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό λοιπόν θα συμβεί πρώτον, όταν θα επέλθει στη χώρα μια πολιτική ομαλότητα, όταν θα καταλάβουν οι νέοι  δηλαδή ότι θα έρθουν σε μια χώρα όπου πέρα από το «κατάλληλο» επενδυτικό-εργασιακό περιβάλλον θα υπάρχει και ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και όχι ένα περιβάλλον όπως έχουμε δει την τελευταία 7ετία όπου είναι αποτρεπτικός παράγοντας για αυτή την κατάσταση.

    Σε κάθε όμως περίπτωση αν δεν επέλθει η σταθερότητα και η ομαλότητα σε όλα τα επίπεδα ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Προσωπικά σας λέω ότι, γνωρίζοντας και τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού υπάρξουν αυτά τα απτά αποτελέσματα, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ούτως ώστε να αντιστραφεί αυτό το κύμα, θα δούμε λοιπόν περισσότερους νέους να επιστρέφουν παρά να φεύγουν και  σίγουρα αυτό θα αποτελέσει τη βάση για μια σωστή πορεία και μια καλή προοπτική για την χώρα.

    3. Με βάση όσα προαναφέρθηκαν πιστεύω ότι ένα πολιτικό κόμμα, θα πρέπει να δώσει όραμα στους νέους να δουλεύουν με γνώμονα να προωθήσουν συλλογικά τη χώρα και όχι ατομικά, με βάση δηλαδή το προσωπικό συμφέρον του καθενός. Θεωρείτε είστε έτοιμοι να προωθήσετε κάτι τέτοιο;

    Η ΝΔ είναι διαχρονικά ένα κόμμα που πρεσβεύει συγκεκριμένες αξίες πολιτικές και όχι μόνο, μία από αυτές είναι ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και στην αριστεία και το λέω αυτό και το τονίζω γιατί δεν είναι δυνατόν, σε μια αυτονόητη έννοια, να υπάρχει αμφισβήτηση και από τα κυβερνώντα κόμματα, να υπάρχει τέτοια προσπάθεια ώστε αυτή η έννοια να χτυπηθεί και να καταπολεμηθεί -που προσωπικά με έχει εκπλήξει πάρα πολύ- αλλά στο σημείο αυτό θέλω να πω πως η ΝΔ μέσω έργων , πράξεων και παραδειγμάτων μπορεί να αντιστρέψει αυτό το κλίμα.

    4. Τι συμβουλεύει η Νέα Δημοκρατία, όλους εκείνους τους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να φύγουν είτε για σπουδές είτε για εργασία, αλλά μιλάω για τους ανθρώπους οι οποίοι βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, όχι για εκείνους που ενδεχομένως θα βγουν μετά από 10 χρόνια. Αν ερχόταν λοιπόν τώρα ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος είναι στα πιο παραγωγικά του χρόνια και  σας έλεγε ότι σκέφτεται να φύγει απο την Ελλάδα, θα του λέγατε ότι υπάρχει ελπίδα και μέλλον στην χώρα και ότι μπορεί να μείνει; Όταν όμως μιλάω για μέλλον αναφέρομαι στο άμεσο μέλλον όχι σε εκείνο της επόμενης δεκαετίας.

    Είναι βέβαιο πως αν χάσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα μας προφανώς δεν υπάρχει κανένα μέλλον. Αυτό που θα συμβούλευα αυτή την στιγμή έναν νέο, είναι ότι προφανώς η κατάσταση είναι δύσκολη στη χώρα, προφανώς οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες, όσον αφορά κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον αλλά ακόμη και στο θέμα του μισθού, που πολλές φορές αποτελεί σημαντικό παράγοντα προκειμένου κάποιος να επιλέξει το εργασιακό του περιβάλλον.

    Αυτό το οποίο θα του έλεγα όμως, είναι πως η χώρα μας έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες, είναι πολύ εύκολο ακόμα κι αν ακούγεται οξύμωρο αυτή τη στιγμή, να αντιστραφεί το συγκεκριμένο κλίμα που επικρατεί και να δοθούν αυτά τα κίνητρα προκειμένου να ξαναπάρει μπρος και η οικονομία αλλά βεβαίως και να επανέλθει μια ομαλότητα στην κοινωνία, και γενικότερα να μπορέσει ο κόσμος – και κυρίως ο νέος – να πραγματοποιήσει τα όνειρα τα οποία κάνει. Θα έλεγα λοιπόν πως με λίγη υπομονή -αυτό φυσικά προϋποθέτει και μια αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα- θα μπορέσει πραγματικά να επανέλθει και η αισιοδοξία και η ελπίδα στα χείλη όλων.

    5. Ο Νίκος Δένδιας σε πρόσφατη δήλωσή του είπε χαρακτηριστικά πως «Η χώρα κινδυνεύει με μνημόνιο μισού αιώνα». Πιστεύετε πως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, ενόψει του Eurogroup – σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης – να γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές;

    Μετά την ψήφιση των τελευταίων μέτρων στην Βουλή – στην ουσία δηλαδή του τέταρτου μνημονίου – φαινόταν ότι απομακρυνόταν αυτό το σενάριο, ωστόσο όσο παραμένει ανοιχτή η διαδικασία είναι ένα πολύ μεγάλο ενδεχόμενο. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η συγκυβέρνηση «Σύριζα-ΑΝΕΛ», θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

    Οι πρόωρες εκλογές λοιπόν κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένα μακρινό σενάριο, γιατί ακριβώς πλέον έχουν «γαντζωθεί» στην εξουσία και θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν σε αυτήν. Επομένως πιστεύω ότι ακόμα κι αν το επόμενο Eurogroup δεν πάει τόσο καλά όσο περιμένουν, θα δοθεί μια ευκαιρία, ένας εύσχημος τρόπος, να ξεπεραστεί όλο αυτό και εν τέλει να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία όμως δεν ξέρω αν θα είναι καλή για την χώρα.

    6. Φαντάζομαι ότι τα μέτρα στο αεροδρόμιο του Λονδίνου εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων θα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα. Πιστεύετε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουνίου στην «καρδιά του Λονδίνου», θα επηρεάσουν τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου;

    Πράγματι υπήρχαν αυξημένα μέτρα στο αεροδρόμιο κι είναι λογικό, τα τελευταία τραγικά γεγονότα στο Λονδίνο έχουν επηρεάσει εκ των πραγμάτων την καθημερινότητα των κατοίκων εδώ πέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας αλλά και των δικαιωμάτων που έχει ο κάθε πολίτης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε νομίζω δηλαδή ότι η απάντηση σε αυτά τα γεγονότα είναι να πάμε σε ακραίες μορφές, όπως η καταστολή παγιωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Όσον αφορά στις βρετανικές εκλογές θα έλεγα πως αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, τουλάχιστον με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η Τερέζα Μέι θα είναι στην πρώτη θέση με διαφορά, το κατά πόσο όμως αυτό θα επηρεάσει, με την έννοια ότι μπορεί να μην κατακτήσουν οι συντηρητικοί την αυτοδυναμία αυτό είναι ένα άλλο θέμα που μένει με ερωτηματικό.

    Τουλάχιστον από όσο διάβασα από εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες, η Τερέζα Μέι δέχεται μια πολλή μεγάλη κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου για το ενδεχόμενο κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί σωστά το θέμα της ασφάλειας, από εκεί και πέρα όμως φαίνεται ότι το προβάδισμα είναι τόσο μεγάλο που δεν διακυβεύεται η πρώτη θέση. Το μόνο ερωτηματικό όπως προανέφερα είναι κατά πόσο οι συντηρητικοί θα κατακτήσουν ή όχι την αυτοδυναμία.



    ΣΧΟΛΙΑ